top of page

Hogyan készülj fel a Hungarian Divide-ra?

Javában folyik a nevezés hazánk második, egész országot átszelő kerékpáros túrájára és versenyére, a Hungarian Divide-ra. Ebben a cikkben egy kis segítséget szeretnénk nyújtani a felkészüléshez a kevésbé tapasztalt résztvevőknek, ámbár bízunk benne, hogy olyanok is találnak benne újdonságot vagy megfontolandót, akik már megfordultak egy-két hosszabb, ultra távú eseményen. Egy-két extrém eseménytől eltekintve, a cikkben szereplő tanácsok bármelyik megmérettetésre való felkészülésnél megállják a helyüket.


Milyen az alkalmas kerékpár?

Mert hát ugye mindenkit ez a kérdés foglalkoztat a legjobban (vagy legalább is nagy százalékban). A rövid válaszom az, hogy olyan, mint a tiéd. Ez persze egy kicsit túlzás, de ha jobban belegondolok, elég tág spektrumon mozognak azok a kerékpárok, amivel végig lehet csinálni a Hungarian Divide-ot (túra, trekking, cross, mtb, cyclocross, monstercross, gravel, stb.). Legalább is nem kell hozzá 1 millió forintos karbon gravel kerékpár, hogy sikeresen célba érj. Pár dolgot azonban érdemes szem előtt tartani, mielőtt kitolod a nagyapád, fekete, retro Csepeljét a csűrből.

Ami a legfontosabb, hogy egy karbantartott, felkészített kerékpárral állj a startvonalra, mert ezzel sok fejfájástól tudod megkímélni magad!

Ebben a korábbi cikkünkben már mélyrehatóan foglalkoztunk a kerékpárválasztás témájával (érdemes átolvasni azt a cikket is, ha bizonytalan vagy a kerékpár választást illetően). Nem szeretném túlmagyarázni a dolgot, csak pár gondolatot írnék pluszba.


Legyen kényelmes. A Divide-on vélhetően hosszú órákat fogsz a nyeregben tölteni, egymást követő napokon keresztül, amihez valljuk be, kevesen vagyunk igazán hozzászokva. Fontos, hogy az elsődleges kontakt pontok rendben legyenek. Ilyen a fenék-nyereg (én már csak tudom), csukló-markolat/kormány, és lábfej-pedál. Ezek kapják a legnagyobb terhelést a tekerés során, ha itt gond van, azon nagyon sok tud bukni (konkrétan egy sikeres teljesítés is). A legjobb módja, hogy ezt megtudd, hogy elmész 1-2 hosszabbat tekerni. Egy-két órás út nem ugyanazt a terhelést rója az említett pontokra, mintha 6 órán keresztül gyötörnéd magad. Ha fáj a térded, lehet a nyereg pozíciódon kell változtatni. Ugyancsak sok múlik akár pár miliméter nyereg állításon, a fenekedre irányuló nyomás, vagy a vállaid, hátad tekintetében. Ha csak nem akar kényelmes lenni, akkor érdemes elgondolkodni egy nyereg cserén. Több boltban is lehetőség van különböző márkák nyergeit tesztelni. A jobb helyeken, simán visszaadják a kauciót a teszt után, és nem köteleznek, hogy költsd el náluk nyeregre. Egyre több kerékpárboltban elérhető a "body geometry fit" beállítás is. Ennél a szolgáltatásnál, az erre képzett szakemberek segítenek, hogy a lehető legjobb pozíciódhoz legyen beállítva a kerékpárod.

A Divide próbára tesz testet, lelket, kerékpárt!


Spd vagy taposó pedál? Ez ízlés kérdése. Én leszoktam az spd-ről, szeretem, hogy technikával kell megoldanom azt, amit előtte az "odaragasztott" cipővel könnyebb volt. Nagyobb a választék kényelmes cipőkből, és ha hosszan tolnom kell a bringát, akkor sem megy tele sárral, kaviccsal, stb. a stoplim. A lényeg, és ez vonatkozik kb. mindenre, hogy olyan felszerelést válassz, amit ismersz, amit megszoktál. Az újdonsággal való kísérletezést ejtsd meg még az esemény előtt, hogy legyen időd kitapasztalni az esetleges gyenge pontokat. Ha magabiztos vagy az spd pedállal, számodra több pluszt ad, mint negatívumot, akkor bátran indulj neki azzal. Ha viszont a versenyen avatnád fel életed első spd pedálját és cipőjét, nos ez talán nem a legbölcsebb ötlet.


Gumiválasztás. A Divide nagyobbik része terepen halad. Van benne minden; szekér és sóder út, füves mező, földes erdei ösvények, köves emelkedők, agyagos-homokos részek, és jobb vagy rosszabb állapotú aszfaltozott utak. Technikás terep viszonylag kevés van benne. Én azt mondanám, hogy egy általános terepre szánt (hívjuk XC-nek) gumi lehet a legjobb választás. Kellőképpen tapad és gyors terepen, továbbá viszonylag kicsi az ellenállása aszfalton. Szélességre érdemes MTB-nál legalább 2.0'-val, gravelnél 40 mm-rel számolni. Áttétel. Rövid leszek; legyen! Még így is nagy valószínűséggel lesz, ahol tolnod kell majd.



A fizikai felkészülés

Kellő akaraterővel bárki teljesítheti a Divide-ot. Érdemes azonban elgondolkodni, hogy mennyire is akarod megszivatni magad. A Divide nem könnyű, nagyon nem az. Még az edzett embereket is bőven próbára tudja tenni. Nem a táv, nem a km, hanem pusztán az a tény, hogy hosszú és sok minden történhet közben. Hogy csak párat említsek; fenék problémák, olyan gyomorrontás, hogy egy napig csak fekszel tőle a pusztában, egy leszakadt váltófül, múlni nem akaró húzódások, esés miatti zúzódások, és a sor még hosszan folytatható lenne. Biztos vagyok benne, hogy ha megkérdezel bárkit a tavalyi teljesítők közül, mindenki fog tudni mondani 1-2 negatív élményt, nehézséget.

Nem elrettenteni akarlak, sem lebeszélni, sőt! Nevezz, indulj el, tedd próbára magad! De ne vedd félvállról! Mert ha jönnek a nehézségek, a tartalékokból tudsz meríteni, legyen az lelki vagy fizikai.


Tél van. Hideg, nyirkos, sötét mire a munkából hazaérsz, nem mindig van kedve az embernek kimenni tekerni. De ez nem jelenti azt, hogy nincs is más mód a készülésre, edzésre. Még csak görgő sem kell hozzá. Ha van használd, mert nyilván hasznos, de ha bármilyen oknál fogva nem akarsz erre beruházni még mindig van más opció a számodra.

Pilates A pilates kemény dolog. Nem tudod, amíg ki nem próbáltad. Ráadásul tele van olyan mozdulatokkal, ami hasznos a testednek, izmoknak, izületeknek (nem véletlen, hiszen egy gyógytornász találta ki). A jó benne, hogy otthon a szobában is végezheted és nincs hozzá szükség speciális eszközökre. Nézed a videót és próbálod tartani a tempót. Én egy 1 hetes sorozatból válogatok, ölég combos (minden értelemben)! A lány egy kicsit idegesítő néha, de túltettem magam rajta, mert a mozdulatok viszont nagyon jól vannak összeválogatva. Ajánlok így hirtelen egy vasárnapi részt, szem sem marad szárazon!

A másik ok az, amiért érdemes a törzsizmokat is erősíteni, hogy a karod-vállad-hátad tart a kerékpáron egész nap. Az kevés, ha csak lábban leszel erős.


Nyújtás Rég rájöttem, hogy ez nem afféle úri huncutság, amire csak a profiknak van szüksége. Túl sokat ülünk túl egészségtelen pozíciókban (pl. az irodában) és az sem jó az izmainknak, ha csak egy irányba vannak terhelve. A kerékpározás amúgy is könnyen kötötté tesz. Hívhatod jógának, de simán csak nyújthatsz is, a lényeg a folyamatosság, fokozatosság. Én ajánlom, hogy a túra alatt is nyújts le a tekerések után. Egyfajta hálaként is felfoghatod az izmaid felé, akik egész nap érted dolgoztak. Ha nem tudod, hogy kezdj hozzá, ajánlom a következő videókat: angolul beszélőknek, és egy link magyar nyelven.


Eddz cuccokkal (is) Egész felkészülés alatt hajtod a kerékpárt, intenzíven edzel. Az üres bringával. Aztán szépen felpakolod és minden, de minden megváltozik. Érdemes a felkészülés alatt egyre több cuccot rakni a kerékpárra, hogy "valós körülmények" között edz. Tapasztald meg, hogyan viselkedik terepen a felrámolt bicikli! Még jobb, ha teremtesz lehetőséget, hogy a Divide útvonalának egy-egy szakaszát járd be felpakolt kerékpárral.


A kerékpáros edzések Az nem életszerű, hogy hosszú, 10-12 órás menetekkel készülj a nyári megmérettetésre. És nem is feltétlenül kell, vagy hasznos. Picit olyan ez, mint a maraton futás. A maratonra való felkészülés közben sem kell lefutnod egyszerre a teljes távot. Javallott inkább rövidebbeket (1-3 óra) menned, intenzíven, gyorsabb tempóban, mint amivel a túrán tervezel menni. Így lesz egy kis tartalék benned. Ettől függetlenül érdemes pár hosszabbat is tekerni, megtapasztalni, hogy bírják a kényes részeid, hogy viselkedik a kerékpár, szuperál a felszerelés. Azt olvasni azonban, hogy inkább többször rövidet, intenzívebben, mint 1-1 hosszút lassan. Mivel a Divide-on bőven van szint, okos dolog kimondottan mászás edzéseket is beiktatnod.


Kiegészítő edzések A pilates (vagy más, saját testsúlyos edzések) mellett érdemes állóképességi edzéseket is beiktatni. Én három dolgot szoktam végezni. Ugrókötelezek, futok és lépcsőzöm. Az ugrókötelezés kiváló kardió edzés, emelett számomra szórakoztató is. A futás az egyik legjobb kardió edzés, a lépcsőzés pedig kimondottan jót tesz a toláshoz ("hike a bike") szükséges izmok erősítésének (pláne ha laposabb vidéken laksz és nincsenek nagyobb dombok). Bringás edzéshez rendszeresen választok olyan útvonalat, ahol biztosan kell majd tolnom, valami hosszabb, combosabb emelkedőn.


Fejben készülni Ez az egyik legnehezebb része a felkészülésnek, mert soha, de soha nem fogod tudni szimulálni, hogy milyen érzés majd a túrán/versenyen menni. Egyszerűen másként működik ott a legtöbb ember. Izgatott vagyok, tombol bennem az adrenalin, energikusabb vagyok. Vagy épp fáradt, kedvetlen, alulmotivált. Ezek a negatív helyzetek akkor a legrosszabbak, (vagy akkor jelennek meg), ha a külső körülmények, hogy is mondjam, nem a legideálisabbak. És hogyan készülj erre? Viszonylag egyszerű, bár kétségkívül kell hozzá elszántság. Ha esik, menj ki tekerni! Tapasztald meg, hogy milyen esőben menni pár órát (ráadásul a felszerelésed is próbára teheted még a verseny előtt), nagy szélben, hidegben, vagy épp a legnagyobb forróságban. Ha szándékosan szembesíted magad ezekkel a nehézségekkel, lehetőség adsz magadnak, hogy megismerd a kiváltott érzéseket, és megtaláld az atlendülésükhöz szükséges erőforrásaidat. Az ultra versenyeket nem azok nyerik, akik a legdrágább biciklivel állnak rajthoz, és nem is feltétlen a leggyorsabbak vagy legedzettebbek. A túrákat, versenyeket azok tudják teljesíteni, akik fejben elég erősek. Mert tényleg ott dől el minden. Épp ezért én szánt szándékkal szívatom magam! Kimegyek ha hideg van, sötét, ha esik vagy fúj, és ha nagy a sár.

Egy ilyen megmérettetés a komfort hátrahagyásáról is szól(hat).


Felszerelés

Egy-egy ilyen eseményen érdemes megnézni, hogy ki mennyi cuccal indul! Ökölszabályként elmondható, hogy a rutinosabbak kevesebbel, a kevésbé tapasztaltak (vagy mazochisták) kicsit talán túlpakolt kerékpárral állnak rajthoz. Vannak akik előtérbe helyezik a kényelmet és vannak akik a minimumra, vagy optimális kényelemre hajtanak. Te is úgy mész, ahogy akarsz. De! A Divide, hosszábból és a terep viszonyaiból adódóan nem egy "gurulás a bringaúton Passau és Obernzell között". Ez egy bikepacking túra, ahol bizony a kevesebb sokkal, de sokkal több. Ez nem valami arrogancia, vagy kerékpáros divat-gőg, egyszerűen csak terepre nem érdemes csomagtartóval, meg oldaltáskákkal menni tekerni, Ugyancsak nem érdemes a harmadik és negyedik váltás alsógatyát, bugyit, pólót, zoknit betenni. Érdemes viszont kipróbálni a minimalizmus felszabadító érzését. Hogy ennyi van, ezzel gazdálkodom, ezzel oldom meg. Kilépek a komfortzónából és igen, harmadik nap is ugyan azt a koszos gatyát, mezt veszem fel. Mert képes vagyok rá! Mert minden plusz súly teher, amikor tolnod kell, emelgetned kell, fel kell tekerni a meredek ösvényeken (mert abból aztán lesz bőven). Éppen ezért minden cuccnál, amit a táskádba akarsz pakolni tedd fel a kérdést!

  • Milyen komoly következménye lehet annak, ha ez nem kerül be a táskámba?

  • Meg tudom-e oldani másképp? (Pl. nem viszek bögrét, hiszen lesz nálam kulacs, vagy veszek kávét/teát a kocsmában.)

Ha a válaszod az, hogy "igazából semmi", akkor Bingó! mehet vissza a szekrénybe. Hidd el, nagyon hálás leszel, ha megfogadod a tanácsomat!


Találd meg mindennek a helyét

Ha megvan a lista, hogy mit vinnél magaddal, akkor jöhet a bepakolás! Az rettenetesen hasznos, ha nem az indulás előtti este próbálod meg abszolválni ezt az idegtépő mutatványt.

Próbáld meg mindennek megtalálni a legoptimálisabb helyet! Így látni fogod, hogy mennyi és milyen táskára lesz szükséged (ehhez segítséget itt találsz). Ne feledd, kevesebb cucc az kevesebb táska, ami kevesebb súly!

Tipp: Amit nem muszáj, ne tegyél táskába, ezzel sok helyet spórolsz és kevesebb táska kell(het)! Pl. a pumpa kívülre kerülhet, az esődzsekit a kormánytáskára/harnessra teheted, stb.


Próbáld ki a cuccaid

Triviálisan hangzik, és mégis sokan elkövetik azt a hibát, hogy olyan felszereléssel indulnak el, amit nem ismernek. Legyen az egy új sátor, vagy bivak alkalmatosság, egy táska, vagy kerékpáros computer/navigációs eszköz. Ne csak kipróbáld egyszer, hogy hogyan is kell felcsatolni a táskát, felállítani a sátrat, kikötni a bivakot! Minél gyakorlottabb vagy, annál kevesebb időt és vesződséget fog a felszerelésed okozni, és ez akkor fog megmutatkozni igazán, ha nem ideálisak a körülmények. Szakadó esőben, sötétben, éhesen, fáradtan, stb.


Remélem, hogy sikerült bármi hasznossal szolgálni a felkészülést illetően, és ezáltal közelebb kerültél a célhoz, hogy sikeresen teljesítsd a Hungarian Divide-ot, vagy bármelyik másik bikepackinges kihívást.

Ha vannak jó tippeid a felkészülést illetően, oszd meg velünk a komment szekcióban, és hálánk örökké üldözni fog!

Egy kis plusz, a felkészülésről szóló olvasnivaló angol nyelven: Itt és emitt is.


Jó felkészülést mindenkinek!

Fotó: Apjók Róbert, Domaniczky Tivadar Szöveg: Boros Balázs Mókus

1 455 megtekintés
bottom of page