top of page

Hogyan készülj fel a Hungarian Divide-ra?

Javában folyik a nevezés hazánk második, egész országot átszelő kerékpáros túrájára és versenyére, a Hungarian Divide-ra. Ebben a cikkben egy kis segítséget szeretnénk nyújtani a felkészüléshez a kevésbé tapasztalt résztvevőknek, ámbár bízunk benne, hogy olyanok is találnak benne újdonságot vagy megfontolandót, akik már megfordultak egy-két hosszabb, ultra távú eseményen. Egy-két extrém eseménytől eltekintve, a cikkben szereplő tanácsok bármelyik megmérettetésre való felkészülésnél megállják a helyüket.


Milyen az alkalmas kerékpár?

Mert hát ugye mindenkit ez a kérdés foglalkoztat a legjobban (vagy legalább is nagy százalékban). A rövid válaszom az, hogy olyan, mint a tiéd. Ez persze egy kicsit túlzás, de ha jobban belegondolok, elég tág spektrumon mozognak azok a kerékpárok, amivel végig lehet csinálni a Hungarian Divide-ot (túra, trekking, cross, mtb, cyclocross, monstercross, gravel, stb.). Legalább is nem kell hozzá 1 millió forintos karbon gravel kerékpár, hogy sikeresen célba érj. Pár dolgot azonban érdemes szem előtt tartani, mielőtt kitolod a nagyapád, fekete, retro Csepeljét a csűrből.

Ami a legfontosabb, hogy egy karbantartott, felkészített kerékpárral állj a startvonalra, mert ezzel sok fejfájástól tudod megkímélni magad!

Ebben a korábbi cikkünkben már mélyrehatóan foglalkoztunk a kerékpárválasztás témájával (érdemes átolvasni azt a cikket is, ha bizonytalan vagy a kerékpár választást illetően). Nem szeretném túlmagyarázni a dolgot, csak pár gondolatot írnék pluszba.


Legyen kényelmes. A Divide-on vélhetően hosszú órákat fogsz a nyeregben tölteni, egymást követő napokon keresztül, amihez valljuk be, kevesen vagyunk igazán hozzászokva. Fontos, hogy az elsődleges kontakt pontok rendben legyenek. Ilyen a fenék-nyereg (én már csak tudom), csukló-markolat/kormány, és lábfej-pedál. Ezek kapják a legnagyobb terhelést a tekerés során, ha itt gond van, azon nagyon sok tud bukni (konkrétan egy sikeres teljesítés is). A legjobb módja, hogy ezt megtudd, hogy elmész 1-2 hosszabbat tekerni. Egy-két órás út nem ugyanazt a terhelést rója az említett pontokra, mintha 6 órán keresztül gyötörnéd magad. Ha fáj a térded, lehet a nyereg pozíciódon kell változtatni. Ugyancsak sok múlik akár pár miliméter nyereg állításon, a fenekedre irányuló nyomás, vagy a vállaid, hátad tekintetében. Ha csak nem akar kényelmes lenni, akkor érdemes elgondolkodni egy nyereg cserén. Több boltban is lehetőség van különböző márkák nyergeit tesztelni. A jobb helyeken, simán visszaadják a kauciót a teszt után, és nem köteleznek, hogy költsd el náluk nyeregre. Egyre több kerékpárboltban elérhető a "body geometry fit" beállítás is. Ennél a szolgáltatásnál, az erre képzett szakemberek segítenek, hogy a lehető legjobb pozíciódhoz legyen beállítva a kerékpárod.

A Divide próbára tesz testet, lelket, kerékpárt!


Spd vagy taposó pedál? Ez ízlés kérdése. Én leszoktam az spd-ről, szeretem, hogy technikával kell megoldanom azt, amit előtte az "odaragasztott" cipővel könnyebb volt. Nagyobb a választék kényelmes cipőkből, és ha hosszan tolnom kell a bringát, akkor sem megy tele sárral, kaviccsal, stb. a stoplim. A lényeg, és ez vonatkozik kb. mindenre, hogy olyan felszerelést válassz, amit ismersz, amit megszoktál. Az újdonsággal való kísérletezést ejtsd meg még az esemény előtt, hogy legyen időd kitapasztalni az esetleges gyenge pontokat. Ha magabiztos vagy az spd pedállal, számodra több pluszt ad, mint negatívumot, akkor bátran indulj neki azzal. Ha viszont a versenyen avatnád fel életed első spd pedálját és cipőjét, nos ez talán nem a legbölcsebb ötlet.


Gumiválasztás. A Divide nagyobbik része terepen halad. Van benne minden; szekér és sóder út, füves mező, földes erdei ösvények, köves emelkedők, agyagos-homokos részek, és jobb vagy rosszabb állapotú aszfaltozott utak. Technikás terep viszonylag kevés van benne. Én azt mondanám, hogy egy általános terepre szánt (hívjuk XC-nek) gumi lehet a legjobb választás. Kellőképpen tapad és gyors terepen, továbbá viszonylag kicsi az ellenállása aszfalton. Szélességre érdemes MTB-nál legalább 2.0'-val, gravelnél 40 mm-rel számolni. Áttétel. Rövid leszek; legyen! Még így is nagy valószínűséggel lesz, ahol tolnod kell majd.A fizikai felkészülés

Kellő akaraterővel bárki teljesítheti a Divide-ot. Érdemes azonban elgondolkodni, hogy mennyire is akarod megszivatni magad. A Divide nem könnyű, nagyon nem az. Még az edzett embereket is bőven próbára tudja tenni. Nem a táv, nem a km, hanem pusztán az a tény, hogy hosszú és sok minden történhet közben. Hogy csak párat említsek; fenék problémák, olyan gyomorrontás, hogy egy napig csak fekszel tőle a pusztában, egy leszakadt váltófül, múlni nem akaró húzódások, esés miatti zúzódások, és a sor még hosszan folytatható lenne. Biztos vagyok benne, hogy ha megkérdezel bárkit a tavalyi teljesítők közül, mindenki fog tudni mondani 1-2 negatív élményt, nehézséget.

Nem elrettenteni akarlak, sem lebeszélni, sőt! Nevezz, indulj el, tedd próbára magad! De ne vedd félvállról! Mert ha jönnek a nehézségek, a tartalékokból tudsz meríteni, legyen az lelki vagy fizikai.