top of page

Bikepacking alapok #1 - beszéljünk a táskákról

Frissítve: 2020. nov. 11.

A bikepacking első és egyben legalapvetőbb részéről, a bringáról a legutóbbi bejegyzésünkben olvashattál. A csodás paripád birtokában viszont most már elindulnál a végtelenbe?! Ahhoz előbb fel kell csomagoznod! A cikksorozatunk következő felvonásában a táskákról mesélünk.


Kezdetnek egy jótanács: bármit is tervezel, próbáld ki az túrád/versenyed) előtt! Szerezd be az összes cuccot, rámold fel a bringára és menj egy hosszabb kört, lehetőleg hasonló terepen, mint amilyen a túra is lesz, amire készülsz. A súly elosztása drasztikusan befolyásolja a bringa kezelhetőségét és az is csak menet közben fog kiderülni, ha mondjuk a fék- és váltókábelek a kormánytáskával nem jönnek jól ki. Tehát, ha újak a cuccaid, vagy változtatsz a felszerelésen, a főpróba kötelező.


Ha az első bikepacking eseményedre készülsz, meg fogsz lepődni: ahhoz, hogy a táborhelyet el tudd hagyni, egy órát simán a pakolásra kell szánnod.


A minimális felszerelés = bikepacking


Node, hogy a táskákról is beszéljünk végre… abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az utóbbi években rengeteg opciónk lett e téren. A kedvencünk a nyeregtáska + váztáska + kormánytáska kombó.

Csepel Deepspace Gravel Kerékpár nyeregtáskával, váztáskával és kormánytáskával

Ugyan megpakolva egy, a kezelhetőség szempontjából teljesen más bringát fogunk kapni, ami úgy viselkedik, mint egy tank, de legalább a dimenziói nem változnak. Azaz, nem lesz szélesebb, ami hatalmas előny, ha netán az erdőben, keskeny ösvényeken kell lavíroznod. Tároló kapacitásból pedig ahhoz így már elegendő fog a rendelkezésedre állni, hogy ne kelljen hátizsákot húznod, ha egy pár napos kirándulásra mész.

Specialized Epic MTB bikepacking táskákkal

Nem a világ vége egyébként a hátizsák, de aranyszabály, hogy a súly javát a bringa viselje és ne te. A bringán pedig próbáld alacsonyan tartani a súlypontot és a legnehezebb holmikat a váztáskába vagy a kormánytáskába tedd, a nyeregtáskába semmiképp.