top of page

Milyen a jó kalandbringa? … avagy milyen géppel tudom meghódítani a Hungarian Divide minden csúcsát?

Frissítve: 2020. júl. 8.

Új bringát szeretnél, vagy épp a mostanidat méregeted és azon gondolkozol, hogy lehet-e vele kalandozni? Végig fogod tudni vele tekerni a Hungarian Divide-ot? Milyen szempontokat kell egyáltalán figyelembe venni?! Egy csokornyi jótanáccsal segítünk!


A Hungarian Divide próbára tesz téged is és a technikát is. Lesznek hosszú aszfaltos szakaszok, de lesz olyan nap, amit szinte teljes egészében földutakon fogsz tölteni. Lesznek rázós, köves részek. Lesznek kemény ereszkedések és néha egyenesen is fogunk menni… de az 1200 km-es távra bő 17000 méternyi szintemelkedést terveztünk, úgyhogy ne aggódj, a következő brutális mászástól sosem leszel túl messze!


Ennyire változatos terepviszonyok között, hacsak helikopterrel nem jössz, teljesen biztos, hogy a járgányod nem lesz mindenre tökéletes választás - a kalandozás a kompromisszumokról szól. Arról, hogy a bringád mindenhol elég kényelmes és elég gyors legyen. Ehhez egy gravel bringa vagy egy monti jó kiindulási alap. A három legfontosabb szempont pedig a geometria, a gumiválasztás és a váltóáttétel.



Gravel vagy monti?


A stáb kollektív szíve a koskormányok felé húz, így azt mondjuk, a legnagyobb élvezeti értéke egy gravel bringának lesz. Ez az a kategória, ami sehol sem a leggyorsabb - hisz országúton egy aero versenybringa biztos lehagyja, míg durva terepen egyértelműen nem tudja felvenni a kesztyűt a montikkal. Ajtótól ajtóig viszont, a legsokszínűbb terepviszonyok között egy gravel bringával hozol a legkevesebb kompromisszumot. Az országutat is élvezni fogod - ami montival kínszenvedés lehet - és a terepen is vigyorogni fogsz - ami egy országútival eleve esélytelen. 


Egy monti sem rossz választás, hisz a teleszkóp a technikásabb részeket jelentősen komfortosabbá teszi. Ha egy relatíve keskeny és nem túl agresszív mintázatú gumit választasz hozzá, az aszfaltos szakaszok is elviselhetőek lesznek. Hátránya viszont, hogy gyakran nehezebbek… a negyedik nap mászásaikor pedig minden grammot érezni fogsz. De még, ha könnyű karbon montid is van, az egyenes kormány azt fogja jelenteni, hogy csak egyféleképp tudod tartani magad. Plusz, az egyenesebb testtartás nagyobb légellenállást jelent, ami miatt mindenképp jobban fogsz az aszfalton szenvedni egy gravel bringához képest. Hozzá kell tennünk, az ultra távokat tekerő kerékpárosok kedvelt választása a monti, a kormányon könyöklővel kiegészítve. Netán merev villával, hogy könnyebb legyen… és innentől a választás már teljesen szubjektív szempontok alapján fog történni.


Beszéljünk a részletekről!