A kevesebb, néha több - avagy egy Specialized Chisel bikepacking átalakítása

Frissítve: 2021. febr. 26.

Ritka az a kerékpáros, aki az idő múlásával, semmilyen átalakítást nem eszközöl a bringáján. Váltó vagy fék csere, egy kényelmesebb nyereg, könnyebb kerekek, rövidebb stucni, a felsorolás a végtelenségig folytatható. Nagyítóval kell keresni azt a kerékpárt, ami olyan alkatrésszekkel van felszerelve, ami minden igényt kielégít. És itt van a kutya elásva. Minden igényt nem lehet kielégíteni, mert a "minden igény" nem egyforma. Kinek a pap, kinek a sram. Formula, Magura, Sram, Shimano, Hope? Mondd, te kit választanál!


A cikkben szereplő Specialized Chisel kerékpárral is ezt történt. A gazdája valami többre (vagy inkább kevesebbre?), de maradjunk annyiban, hogy másra vágyott. A saját felhasználói igényeire (többnapos, önellátó kalandbringázásra) szerette volna szabni a kerékpárt. Ezek az igények pedig nem mások, mint egy strapabíró, megbízható, bikepackingre jobban kihasználható kerékpár.


Ebben a cikkben nem célunk eldönteni (meg amúgy se tennénk ilyet), hogy mi bikepacking és mi nem. Vagy amennyiben váztáskát teszel a kerékpárodra, az már az, de ha felkerül egy csomagtartó hátulra, és arra 1-2 kisebb oldaltáska (pannier) akkor az már nem bikepacking? De a csomagtartó még maradhat, vagy már az sem "az"? Mi értelme erről vitatkozni? Tégy úgy, ahogy neked jó, és praktikus! Bikepackingelni lehet aszfalton országúti kerékpárral, kicsit mindenhol gravel kerékpárral, terepen montainbike-kal, csapatni endúró kerékpárral, sőt, egykerekűvel világot kerülni.

Ahogy terephez választunk kerékpárt (optimális esetben), úgy választunk kerékpárhoz táskákat. Ami az adott körülmények között a legparaktikusabb. A jelen cikkben szereplő bringa gazdája egy klasszik, nem túl hardcore, terepre szánt bringát szeretett volna. Ami megállja a helyét egy Hungarian vagy Tour Divide-on. Marci (a kerékpár tulajdonosa) elmondja, mi volt a cél: "A célom az átalakítással az volt, hogy egy kényelmes, minden terepre alkalmas, praktikus, kevés karbantartást igénylő kerékpárt kapjak."


Az ő interpretálásában ez a következőket jelenti:

 • Kényelmes: jó geo, kényelmesebb mint egy agresszív gravel bringa

 • Minden terepre alkalmas: széles abronccsal, nagy sár férőhellyel, és MTB geometria miatt egy igazi ‘master of none’ - mindenhol elboldogulok vele országúttól a technikás ösvényekig. De sehol sem a legjobb

 • Praktikus: az agydinamóval és a jól megválasztott táskákkal (váztáska) minden elérhető lesz a bringán, egyedül élelmet kell szerezni és gyakorlatilag végtelen ideig tudsz kerékpározni

 • Kevés karbantartást igénylő: bringás kalandokon gyakran vagyunk szerviz háttér nélkül. A világon ráadásul számos pont van, ahol nem elérhetőek a korszerű technológiák, így duplán jól jön ha valami egyszerű alkatrészekből áll. A teleszkóp szerintem egy igazi karbantartási rémálom. Minden alkalommal tízezreket hagyunk a szervizben egy-egy szimmering-, vagy olajcserére, tisztításra és igazából (erre a felhasználásra) nem ad túl sokat. Helyette a fix villa is tökéletesen elég nekem, ami nem kér semmi extra kezelést, nem áll be, ráadásul majdnem másfél(!) kilóval könnyebb, mint a gyári teleszkóp ezen a bringán.

Marcinak sok mindenben osztom a nézeteit. Ha a kényelem kerül szóba, elég csak megnézni pl. a Tour Divide indulóinak kerékpárját, látni fogjuk, hogy túlnyomó többségben montival (vagy ahhoz hasonló geometriájú kerékpárokkal állnak rajthoz). A hosszú (10+) órákat egy ilyen kerékpár nyergében a legkényelmesebb eltölteni. És egy hosszú távú versenyen, sokszor a kényelem kifizetődőbb a gyorsaság felett.Az alap bringa.


Az alap egy 2019-es L-es Specialized Chisel. Belépő modell a középkategóriás Specialized montik között. Ára 1500 € körül volt a 2020-as vásárláskor. Ha kíváncsi vagy, hogy mit kapsz, a közel 470 000 Forintodért, itt találod a Chisel specifikációját.


A donor: Specialized Chisel Comp 2019 LKövetkezzenek a frissítések, pontról pontra!


Villa

A "gyári" Judy Gold RL teleszkópot egy Niner BOOST RDO MTB karbon villa váltotta le.

 • A kevés karbantartás és a súly-nyereség bajnoka! 2028 g vs 585 g, a különbség számottevő, 1443 g!

 • Amire figyelni kell: a geometriát ne szúrja el, és alkalmas legyen az adott vázhoz. Erről bővebb infót, mindig az adott villa gyártójánál érdemes keresni. Ennél a modelnél ez 490 mm.

 • További előnye a villának, hogy plusszos gumikkal is jól használható, míg a Judy 2,8-as, addig a Niner 3.0-s gumit is tud kezelni.

 • Teleszkópra első csomagtartót tenni a legtöbbször csak öszvér módon lehet, és a gyártók is óva intenek tőle, hogy nagy súllyal terheljük meg a villát. Ezzel nagyon értékes, okosan kihaszálható helyet vesztünk el. A Niner gyári leírása szerint 55 fonttal, azaz 24,95 kilogrammal terhelhetjük összesen a két szárat. Ez már hardcore bikepacking túrákhoz is elég kell legyen. Ennyit sokak azon félelméről, hogy a karbon villa nagyon kényes, és nem terhelhető jól.

585 g

Marci tapsztalata: "Mivel nem vagyok egy Nino Schürter, én kb. pont ugyanúgy tudok vele mozogni terepen lefelé, mint az alap Rock Shox-szal. Tehát nekem érzésre kis túlzással minden ugyanolyan, csak 1,5 kg-al könnyebb a bringa eleje. Azt felefelé azért megérezni,"


Ára: Borsos, közel 200.000 Ft. Ugyanakkor, Marci véleménye az, hogy egy felső kategóriás, “állítólag már tényleg jó” - bikepackingre továbbra is korlátozottan alkalmas - teleszkóp is ennyibe kerül, és alig van 1200-1300 g körül vannak súlyban.


Agydinamó.


Az első kerékbe egy SON 28 15 110-s agydinamó került be.


Az agydinamók legnagyobb előnye, hogy nem kell aggódnunk mikor fogy ki az elem, akkumulátor. Folymatos haladásra vagyunk képesek, ez főleg hosszú, éjszakákba nyúló túrákon/versenyeken kihasználható. A másik, az elektromos kütyüink töltése, amihez nem elég csak egy dinamó, egy átalakítóra is szükségünk lesz (no meg egy power bank-ot is érdemes betenni), lsd. lejjebb.

 • Minimális súly veszteség, kikapcsolt állapotban tökéletesen azonos teljesítmény egy hagyományos aggyal.

 • Bekapcsolt állapotban is minimális az ellenállás. Egy részletes tesztet a dinamókról (benne a Son-ról is) itt lehet olvasni.

Örök világosságot mindenkinek!


A cikkből egy idézet: "A SON az ipari sztenderd az agydinamók piacán, mind a hatékonyság, mind a megbízhatóság szempontjából. A robusztus időjárás elleni védelem és a kiváló minőségű SKF tömített csapágyak kombinációja miatt várhatóan csak 50 000 km után kell szervizelni. A gyártó öt éves garanciát vállal rájuk."


Továbbá: "A SON agyak teljesítettek a legjobban a tesztünkön, csatlakoztatott fogyasztó nélkül: mindössze 1,4–1,9 wattos ellenállás mutattak (10–30 km/h között). Csatlakoztatott fény- vagy USB-töltővel is az összes tesztelt agy közül a legkisebb ellenállást generálták, ami átlagosan 57% -os töltési hatékonyságot és 44% -os megvilágítási hatékonyságot eredményez." Ára: ~110.000 Ft. Örök áramért nem rossz!


Dinamós lámpa


 • Az agydinamóhoz szükség volt megfelelő lámpákra is. Előre egy Son Edelux II, hátulra pedig egy nyeregcsőre rögzíthető (seatpost mount) Son hátsólámpa került.

 • 100 LUX output, ami tökéletesen elegendő vak sötétben történő terep kerékpározáshoz is. Ami pozitív meglepetés, hogy techinkás terepen mászás közben, 4-5 km/h haladási sebesség mellett is elegendő a fényerő.

 • Önmagában természetesen nem elegendő csak egy ilyen lámpa. Bikepackingre fejlámpával javasolt kiegészíteni. Ez jó arra, hogy arra is legyen megvilágítás amerre nézünk, illetve ha valami hardcore terepen megyünk akkor kötelező a plusz fény is

 • Működés közben egy videó a lámpáról működés közben - okos fényelosztással rendelkezik az Edelux II

 • A “junction box” előre telepítve jön a gyártótól, ami alkalmassá teszi arra, hogy azt az elosztót használva csatlakoztassunk rá még egy fogyasztót (pl. USB töltő).

 • Eddigi tapasztalat, hogy nagyon jól viselik a magyar téli terepbringázást is. Eső, hólé, sós aszfalt, fagy, sár nem akasztotta meg a rendszert, tökéletesen teszi a dolgát

 • Nem jelenti ez az upgrade azt, hogy nem szükségesek másik lámpák! Egyrészt ahogy feljebb említettük a fejlámpa miatt jó ha van erősítés, ami pl. kempingezéskor, egyéb, gyalogos tevékenységkor szükséges, másrészt pedig kell tartalék ha véletlenül mégis megadná magát ez a "csoda system" egy térdig érő mocsárban.

Ára (szett): 90 000 Ft

A Son testvérek.


Töltő


USB WERK. Ez egy áramerősség fixáló, ami a haladási sebesség miatt ingadozó jelet egyenlíti ki, hogy az “biztonságosan” jusson át az eszközök akkumulátorára. Van egy mini akkumulátora is, amiben pufferel.

 • Egy élő referenci példánk van Marcitól: egy 25 perces munkából haza ingázáson egy iPhone XS-be (2658 mAh) 3%-ot pumpált bele. Persze ez nem reprezentatív, mert nem mindegy, hogy mi fut a telefonon, milyen hálózaton van, stb, csak egy durva, közelítő adat.

 • Nem közvetlenül eszközre csatlakoztatva javasolt használni, hanem power bank töltésre. A túrákon egyébként is praktikus egy 10-20000 mAh power banket berakni ami az összes eszköz töltésére elegendő cirka 2-3 napig. A dinamós lámpa miatt, egyrészt csökken az eszközök száma a lámpákkal, másrészt a töltő képesség miatt megnőtt az energiától való függetlenedés. A végtelenre!

 • Fontos: egyszerre a rendszer (a lámpa alatti elosztóból) nem tud/nem enged világítani és tölteni, vagy az egyik, vagy a másik funkció használható.

 • Egy hosszú túrán, civilizációtól távol úgy praktikus használni, hogy este fixen lámpázunk az agydinamóval, és power bankről töltünk telefont, GPS-t, minden mást. Majd nap közben töltöm a power bankom a dinamóról.

Ára: 25.000 Ft

USB WERK - Az usb tápon keresztül "bármilyen" kütyüt tölthetsz vele.


Váztáska


Mokush márkájú, egyedi készítésű, dupla rekeszes, cipzáros váztáska. Marci régóta szeretett volna egy, a vázára szabott, egyedi váztáskát, általa választott színekben, funkciókkal. Az vázháromszög adta terület, egy nagyon jól kihasználható rész. A súly a legjobb helyre kerül, ezáltal a kerékpár nem veszít sokat az irányíthatóságából.

 • A táska anyaga X-Pac vx 42 és vx 21 (sárga részek) és Cordura 500 TPU külső, 420D ripstop nylon belső. YKK Aquaguard Vislon cipzárokkal, Velcro Brand tépőzárokkal, szivacsolt gerinccel, belső rendező zsebekkel, vékony, cipzáros térképzsebbel készült.

 • Külön kérés volt, hogy legyen ivócső kivezetés a táskán, illetve a két rekesz elválasztva és egybenyitva is variálható/használható legyen. Ez egy tépőzáras elválasztóval lett megoldva. Az eltérés a nagy nevű táskagyártók hasonló 2 rekeszes táskáitól, hogy itt a tépőzár bolyhos fele van fixen a táskába varrva. A "karmos" fele amennyiben nem kell, kivehető, vagy a bolyhos oldalra tépőzárazható. Így nem kell aggódni, hogy a finomabb, sérülékenyebb holmikat (merinói vagy más technikai aláöltözetek) kikezdi a tépőzár.

 • Marci: "A táska anyagválasztásában hagyatkoztam Mokush javaslatára, a végeredméy meggyőzött, hogy jól választottunk. A táska kivitele, összeállítása, hozza a nemzetközi márkák színvonalát. A varráshoz, egy általam készített sablonra volt szükség csupán, a részleteket emailben megbeszéltük."


Ára: Az alap, 2 rekeszes modell ára X-Pac vx 21 anyagból, Aquaguard 5c cipzárokkal, tépőzáras elválasztóval,