top of page

Mit és hogyan pakolj be egy hétvégi túrára?

Nyakunkon a jó idő. Biztos vagyok benne, hogy ahogy nekem is, úgy sokatoknak viszket már a talpa, hogy taposhassa a pedált. Vannak köztetek rutinos “öreg rókák” akik csípőből tudják, hogy mire lesz (lehet) szükségük egy hétvégi bringás kiruccanásra, de bizton akad olyan is, aki most tervezi megejteni élete első bikepacking túráját. Reméljük a cikk, mindenkinek tartogat majd hasznos gondolatokat, információt.


Eszméletlenül jól néz ki (szerintem) egy csutkára pakolt, expedíciós bikepacking set up! Látszik, hogy mész valahová, vagy jössz valahonnan! Meg is van a létjogosultsága, de egy hétvégére (vagy pár napra) nem kell feltétlenül úgy kinéznünk, mint aki most készül átszelni Szibériát. A bikepacking irányzat lényege, hogy olyan helyekre is eljuss kerékpárral, ahova hagyományosan felpakolt oldaltáskákkal nem, vagy csak nehezen jutnál el. “Pakolj kevesebbet és okosabban, és merészkedj vadabb ösvényekre!” Valahogy így lehetne megfogni az esszenciáját a dolognak. Igyekezni kell megtalálni az egyensúlyt, a fölösleges és a szükséges között. A szükséges mellett pedig ott van zárójelben, hogy LEHET. Több olyan tétel is bekerülhet a listádba, ami nem biztos, hogy kell, de ha kell, akkor nagyon (pl. elsősegélycsomag). Épp ezért érdemes átgondolni, hogy mennyi rizikót szeretnél vállalni, illetve mennyi komfortról vagy hajlandó lemondani. Bár egyszerűnek tűnik, hogy “csak felszíjjazok mindent a bringára és már indulok is”, a valóságban azért ez egy picit bonyolultabb. Ugyanis viszonylag könnyen túl tudod pakolni magad. Így a kellemesnek induló túra nyűg lesz és csak kedvedet szegi a további túráktól.

Csak a lényegest, igaz? De mi az ami kell és mi az ami nem? Még a legszükségesebbeket sem egyszerű bepakolni a sokszor szűkre méretezett táskákba. Igyekszünk választ adni, hogy elkerüld a pakolás “csapdáit”. A cikk végén megtalálod az én hétvégi listámat.



És te? Miről vagy hajlnadó lemondani?

A körülmények.

Nagyon sok múlik azon, hogy hova és mikor mész. Vedd figyelembe a terepet, domborzatot, a terep nehézségét. Nem mindegy, hogy aszfalton, könnyű erdei utakon kell tekerned, vagy tűzdelve van az útvonal pár tolós, netán cipelős résszel is. Ilyenkor fogod érezni, hogy tényleg szükség volt-e a 2 váltás alsóra, pólóra és kispárnára.


Nem kell feltétlenül extrém körülmények közé menni, kicsiny hazánkban maradva is érdemes körültekintőnek lenni. Nem ugyanolyan idő lesz napközben, mint este vagy hajnalban. Kár könnyelműnek lenni, mert könnyen ráfázhat (és átfázhat) az ember. Az időjárás itthon is elég gyorsan tud változni, de mondjuk, hogy jó eséllyel 2-3 napra előre “nagyjából pontosan” látható. Ez egy helyzet. Fent a hegyeinkben (bár nem olyan nagyon magasak), már szeszélyesebb tud lenni az idő. Ugyancsak meglepően hideg tud lenni, még egy nyári hajnalban is, egy-egy völgyben, fagyzugban. Ha külföldre készülsz, magasabb hegyek közé, ott nem érdemes hazárdírozni, akár az életed is múlhat rajta, hogy van-e nálad meleg ruha, eső cucc, stb.


Az időjárás mellett egy másik fontos körülmény, hogy mennyire könnyen elérhető az ivóvíz. Magyarországon majd minden településen találsz közkutakat, és természetesen a boltokban, kocsmákban, temetőkben (tuti tipp!) is találni ivóvizet. Én 1,5-2 L folyadékot szoktam általában magamnál tartani napközben. Nyáron, kánikulában szemrebbenés nélkül meg tudsz inni 5-6 L folyadékot egy nap. Egy üres kulacs nem sok plusz súly a bringán, de ha kell, kéznél van. Ultrafutók használnak kicsire összenyomható, könnyű szilikon vizes kulacsot, de egy összenyomott pet palack is megteszi tartaléknak. Az esti táborhelyre 2-2,5 L vizet számolok fejenként. Ez elég a vacsora készítéshez, teához, fogmosáshoz 2x, reggeli kávéhoz, kásához, stb. Továbbá ebből jó eséllyel még marad a másnapi, első 2-3 órányi tekeréshez is vizem.


Étkezés.

Hideg élelmet csomagolsz, netán este vacsorát szeretnél főzni magadnak a táborhelyeden, vagy a nagyobb étkezésket vendéglátóhelyen oldod meg, és csak nasira lesz szükséged napközben? Ha főzni készülsz az plusz felszereléssel jár, cserébe senkihez és semmihez nem kell alkalmazkodnod. Én személy szerint szeretem a hangulatát a tábori “konyhának”, de kétségtelen, hogy emiatt nehezebb a batyum.

Étkezéssel kapcsolatos tippeket ebben a korábbi cikkünkben találsz.


Szállás.

A cuccok legnagyobb és legnehezebb részét, kétségtelenül az alváshoz szükséges felszerelés teszi ki. Ebben sok variálhatóság is van, komoly súlyokat és térfogatot lehet megtakarítani. A legkönnyebb ha nem alszol. Ha csak simán áttekered az éjszaká