top of page

'Keep the spark alive' - A szikravető

Frissítve: 2021. jan. 25.

Az megvan, amikor a 127 óra című film elején a srác (aki kézzel fogható bajba kerül, nem akarok spoilerezni, hátha nem láttad) felnyúl a polcra és keresi a jó bicskáját, pár centire kotorászik tőle, de nem éri el? Ez az, amikor te, rosszat sejtve felpattansz, és üvöltöd a képernyőnek, hogy “Álljál már fel a székre b*meg!” De ő nem hallja, nem áll fel a székre, nem látja meg a kést, nem viszi el magával. Akik láttuk a filmet, most csak szomorúan bámulva magunk elé csóváljuk a fejünket. Neked, aki meg nem láttad, legyen elég annyi, hogy mindig hozd a stokedlit, ha a szekrény tetején keresel valamit!


Hasonló jelenet, bár talán eddig még senki nem vette videóra, amikor a válladdal csak pár centire, elsétálsz a túraboltban egy apró, kis eszköz mellett, amit senki sem méltat figyelemre. A következő kép ezután az, hogy átázva, vacogva fagyoskodsz egy kupac gyújtós mellett, mert csutka vizes a gyufád és nem sikerült tüzet rakni.


Manapság nagyon kényelmes, és egyszerű tüzet gyújtani (most nem a gázkonvektor, vagy a termosztát gombjának elcsavarásáról beszélek). Csak egy doboz gyufára, vagy öngyújtóra van szükségünk, igaz? Mindkettő olcsó, ici-pici, nem foglal helyet, súlya sincs. Egy bibi van csak velük. A gyufa elfogy, elázik, lemálik a foszfor a fejéről és használhatatlan lesz. Az öngyújtó kifogy, eltörik, és ugyanúgy mehet a kukába. És ezek az események általában akkor történnek meg, amikor amúgy a legnagyobb szükséged lenne egy kis tűzre. Például eláztál, fázol és megmelegednél, megszárítanád a cuccaid. Vagy nem volt nyitva semmi, ahol kész ételt vehettél volna, farkas éhes vagy és vacsorára a tarcsi, instant tésztádat gondoltad megenni. És biza nem lesz tűz, mert nincs mivel meggyújtani. Most talán páran felnevetnek, hogy “Háhá, ezért kell piezos főzőfejet vinni!”. De ezt a sztorit most én írom, és sajnos a piezo is megadta magát! Mu-ha-ha! Miért, nem fordulhat elő? Na ugye? Amúgy meg aki hosszabb időre, a civilizációtól távolabb megy, egy szál tűzgyújtó alkalmatosság nélkül, abban bízva, hogy a “majd a piezo”, annak jár a taps. Mielőtt elrohannál a legközelebbi kovakő webáruházba, hogy beszerezz magadnak egy tűzkövet és hozzá egy megfelelő acélt, vagy íjas tűzfúró gyártásába kezdenél, picit még olvass tovább, van más megoldás is!

A túraboltok polcain árválkodó, elhanyagolt, vagy legalábbis nem túl széles körben ismert eszköz, a szikravető. A szikravető egy magnézium rúdból (néha csak ebből) és egy hozzá tartozó acél lapkából áll. A kovakő egy modern változata. Előnye a kovakőhöz képest, hogy jóval nagyobb, bőségesebb és forróbb szikrát lehet produkálni vele. Úgy 3000 celsius fokosat. Sokan talán most arra gondolnak, hogy az öngyújtó (gázos vagy zippo) is képes szikrát adni, azonban ezek jóval kisebb “teljesítménnyel” bírnak, valószínűleg nem lesznek elegendők a gyújtósod meggyújtásához.


'Keep the spark alive' - Light my fire szikravető, beépített síppal (az acél fekete fogantyújában találod).A szikravető előnyei

  • Nem romlik el.

  • Bármilyen időjárásban használható, vizesen is.

  • Olcsó, áruk 2000 - 5000 Ft között mozog.

  • Akár egy zsebkéssel is működésre tudod bírni.

  • Kis helyet foglal.

  • Elhanyagolható súlya van (az én LMF szettem 48 g).

  • Sokáig használható, mérettől függően 3000 - 20 000 gyújtás.

Hátrányai

  • Kell hozzá valami erősen gyulékony anyag.

  • Egy kézzel nem tudod használni (vagy nagyon ügyesnek kell lenned).

  • Ha otthon hagyod, nem fog működni.