top of page

'Keep the spark alive' - A szikravető

Frissítve: 2021. jan. 25.

Az megvan, amikor a 127 óra című film elején a srác (aki kézzel fogható bajba kerül, nem akarok spoilerezni, hátha nem láttad) felnyúl a polcra és keresi a jó bicskáját, pár centire kotorászik tőle, de nem éri el? Ez az, amikor te, rosszat sejtve felpattansz, és üvöltöd a képernyőnek, hogy “Álljál már fel a székre b*meg!” De ő nem hallja, nem áll fel a székre, nem látja meg a kést, nem viszi el magával. Akik láttuk a filmet, most csak szomorúan bámulva magunk elé csóváljuk a fejünket. Neked, aki meg nem láttad, legyen elég annyi, hogy mindig hozd a stokedlit, ha a szekrény tetején keresel valamit!


Hasonló jelenet, bár talán eddig még senki nem vette videóra, amikor a válladdal csak pár centire, elsétálsz a túraboltban egy apró, kis eszköz mellett, amit senki sem méltat figyelemre. A következő kép ezután az, hogy átázva, vacogva fagyoskodsz egy kupac gyújtós mellett, mert csutka vizes a gyufád és nem sikerült tüzet rakni.


Manapság nagyon kényelmes, és egyszerű tüzet gyújtani (most nem a gázkonvektor, vagy a termosztát gombjának elcsavarásáról beszélek). Csak egy doboz gyufára, vagy öngyújtóra van szükségünk, igaz? Mindkettő olcsó, ici-pici, nem foglal helyet, súlya sincs. Egy bibi van csak velük. A gyufa elfogy, elázik, lemálik a foszfor a fejéről és használhatatlan lesz. Az öngyújtó kifogy, eltörik, és ugyanúgy mehet a kukába. És ezek az események általában akkor történnek meg, amikor amúgy a legnagyobb szükséged lenne egy kis tűzre. Például eláztál, fázol és megmelegednél, megszárítanád a cuccaid. Vagy nem volt nyitva semmi, ahol kész ételt vehettél volna, farkas éhes vagy és vacsorára a tarcsi, instant tésztádat gondoltad megenni. És biza nem lesz tűz, mert nincs mivel meggyújtani. Most talán páran felnevetnek, hogy “Háhá, ezért kell piezos főzőfejet vinni!”. De ezt a sztorit most én írom, és sajnos a piezo is megadta magát! Mu-ha-ha! Miért, nem fordulhat elő? Na ugye? Amúgy meg aki hosszabb időre, a civilizációtól távolabb megy, egy szál tűzgyújtó alkalmatosság nélkül, abban bízva, hogy a “majd a piezo”, annak jár a taps. Mielőtt elrohannál a legközelebbi kovakő webáruházba, hogy beszerezz magadnak egy tűzkövet és hozzá egy megfelelő acélt, vagy íjas tűzfúró gyártásába kezdenél, picit még olvass tovább, van más megoldás is!

A túraboltok polcain árválkodó, elhanyagolt, vagy legalábbis nem túl széles körben ismert eszköz, a szikravető. A szikravető egy magnézium rúdból (néha csak ebből) és egy hozzá tartozó acél lapkából áll. A kovakő egy modern változata. Előnye a kovakőhöz képest, hogy jóval nagyobb, bőségesebb és forróbb szikrát lehet produkálni vele. Úgy 3000 celsius fokosat. Sokan talán most arra gondolnak, hogy az öngyújtó (gázos vagy zippo) is képes szikrát adni, azonban ezek jóval kisebb “teljesítménnyel” bírnak, valószínűleg nem lesznek elegendők a gyújtósod meggyújtásához.


'Keep the spark alive' - Light my fire szikravető, beépített síppal (az acél fekete fogantyújában találod).



A szikravető előnyei

  • Nem romlik el.

  • Bármilyen időjárásban használható, vizesen is.

  • Olcsó, áruk 2000 - 5000 Ft között mozog.

  • Akár egy zsebkéssel is működésre tudod bírni.

  • Kis helyet foglal.

  • Elhanyagolható súlya van (az én LMF szettem 48 g).

  • Sokáig használható, mérettől függően 3000 - 20 000 gyújtás.

Hátrányai

  • Kell hozzá valami erősen gyulékony anyag.

  • Egy kézzel nem tudod használni (vagy nagyon ügyesnek kell lenned).

  • Ha otthon hagyod, nem fog működni.


Működése

Fogod a magnézium rudat, a gyújtós anyagod fölé tartod, másik kezeddel fogod az acél lapkát (az enyémnek van kényelmes, kialakított része a hüvelykujjnak) erősen rányomva a magnéziumra végigtolod (mintha botot hegyeznél). Nagyon forró a szikrája, vigyázz magadra és a környezetedben lévőkre is! A lenti videóban is látszik, hogy sokkal fontosabb a jól pozicionált, és kellően erős szikra, mint a vaktában, kapkodva való szikráztatás. Tipp: Ha valamiért nehezen gyullad a gyújtósod, reszelj le egy kis magnéziumot a rúdból! Ehhez csak finoman kell a magnéziumot kapargatni, látni fogod, ahogy gyűlnek a kis “mákszemek”.


Begyújtás

Érdemes valami nagyon száraz, pölyhös anyagot (füvet pl.) keresni. A gyújtóssá vagdosott fádat nem fogja pusztán a szikra meggyújtani. Kell egy köztes anyag. Azonban csak erre alapozni, pláne egy hosszabb, vadregényesebb túrán, blődség lenne. Beteszed a vészhelyzetre szánt gyújtódat, de abban bízol, hogy majd lesz kellően száraz és alkalmas gyújtósod? Hmm, ez picit “Norsemen-es” lenne.


A természet adta anyagok közül a legjobbak, a száraz, pölyhös füfélék. forrás: pixabay.com


Számtalan, a háztartásban, vagy akár a bringás szerszámaid között megtalálható anyagot tudsz meggyújtani vele, ha bajba kerülnél. A lista nem teljes, nyugodtan egészítsd ki az általad kipróbált, és bevált anyagokkal!


A következő háztartási eszközöket, alapanyagokat, kipróbáltan meg lehet gyújtani a szikravetővel:

  • Vatta

  • Arctisztító korong

  • Tisztasági betét

  • Tampon

  • Körömlakklemosó folyadék

  • Foltbenzin, denaturált szesz és a többiek

  • Gumiragasztó (igen, a szerszám készletedből)

Az a legpraktikusabb ezekben, hogy elég 1-2 darab egy pici, ziplock zacskóba. Minimál helyet foglal, de akár az életedet is megmenthetik. Túlzásnak tűnhet, de nem az. A vattaféléket érdemes begyújtás előtt szálaira széthúzkodni. A folyadékokat töltheted kifogyott szemcseppes üvegcsébe. Pár csepp elég belőle a forgácsra. Természetesen senki nem bíztatok, hogy rutint csináljon a gumiragasztó, műanyag pamacsok és egyéb, természetre káros anyag égetéséből. És nem teszem. De szükség (környezetvédelmi) törvényt bont.


Ha van bármilyen tipped, hogy te hogyan használod a szikravetőt (vagy bármilyen alternatív tűzgyújtási eszközt), továbbá milyen anyagokat lehet még vele meggyújtani, örömmel fogadjuk a komment szekcióban.


Mindig tájékozódj, hogy a területen, ahova készülsz, van-e érvényben tűzgyújtási tilalom! Ezt ezen az oldalon keresztül is könnyen megteheted. Ha van érvényben, kérlek ne gyújts tüzet, még a kijelölt tűzrakóhelyen se! Én is imádom a tüzet, de egy leégett erdő nagyon hosszú idő, mire teljesen regenerálódik. Ha nincs tilalom, és tüzeznél, próbálj olyan helyen éjszakázni, ahol van kiépített tűzrakóhely.

Csak úgy rakj tüzet, ha el is tudod oltani! Víz (hó), homok vagy a föld is használható, a lényeg, hogy még a gyújtás előtt készítsd oda az oltóanyagot a tűz közelébe. (Ha gödröt ásol, viszonylag egyszerű dolgod van, mert csak vissza kell temetni.)

Fotó, videó és szöveg: Boros Balázs Mókus


bottom of page