top of page

Balaton Bike Derby: Fontos infók, kérdések, válaszok

Frissítve: 2021. máj. 20.

Eben a cikkünkben összegyűjtöttük nektek a Balaton Bike Derby kapcsán érkező legfontosabb kérdéseket, és az azokra adott válaszainkat. Célunk, hogy ha még hezitálsz az induláson, akkor most segítsünk dönteni, illetve ha már neveztél akkor segítsünk eligazodni a sok infó tengerén.


A Balaton Bike Derby egy önellátó szellemben tervezett kerékpáros kalandtúra. Egy Bikepacking esemény ami az élményekről, a természetről, a felfedezésről és a teljesítmény öröméről szól. "Ez mind szép és jó, de hogy néz ki e?" hangzik a kérdés. Témánként szedtük össze a válaszainkat. A felszerelés és a kerékpár Ne feledjétek, az eseményen kötelező: működő, jó állapotban lévő kerékpárral indulni és az előre megadott felszerelés lista elemeit magatokkal vinni. A listát a szabályzatban találjátok, itt: https://bikepackinghungary.com/bbd-rules A kerékpárok állapotát és a felszerelések meglétét a rajtban ellenőrizzük!


  • Monti vagy gravel a megfelelőbb, ha turista az induló? Általános válaszként a kényelem és a szélesebb áttétel kiosztás miatt mondjuk azt, hogy a mountain bike. Természetesen akinek már nagyon jól beállított, kényelmes pozíciója van a gravel kerékpárján, és rendelkezik 1:1 alatti áttétellel, az is tökéletes. Bármilyen bringa jó ha a kényelem és a megfelelő, mászásokon kényelmes áttétel rendelkezésre áll.

  • Menni fog a teljesítés 33 mm-es abroncsokon is? Menni fog, de kimondottan kényelmetlen lesz! Azt ajánljuk, hogy 42 mm, de legalább 36 mm széles abroncsokkal legyél felszerelve, szerencsésebb esetben tubeless rendszerrel.

  • Ki tud segíteni, ki segíthet, ha technikai problémám van? Tour kategóriában: Ha tour kategóriában indulsz, akkor nincs erre vonatkozó külön szabály, bárkitől és bármilyen segítségét igénybe vehet az induló, de azt kérjük, hogy az alapvető szerviz és javítási feladatokkal legyél tisztában. Például, ha nem tudsz defektet szerelni akkor azt a túra előtt mindenképp gyakorold. Solo kategóriában: A kihívás önellátó. Ha olyan gondod van amihez külső segítség, vagy komolyabb szerviz tevékenység kell, akkor az önellátással kapcsolatos alapszabály jusson eszedbe: "ami mindenkinek rendelkezésére áll, az használható" Tehát: ha egy másik induló segít, az OK. Ha bemész egy nyitva tartó kerékpárüzletbe és ők segítenek az is OK. Ha felhívod a barátaid, hogy hozzanak neked egy új első villát (vagy bármit) az NEM OK.

  • Első lámpaként a fejlámpa is megfelel? A hátsó lámpaként bármilyen piros fényű villogó megfelel? Sisakba épített is? Minden lámpából (első és hátsó) két-két darabot kérünk. Másodiknak megfelel a fejlámpa és a sisakba épített hátsó lámpa. Viszont egy olyan fejlámpa amiben van hátsó villogó is, az csak egy fényforrásnak számít, egyszerre kettőnek nem fogadjuk el.

  • A láthatósági mellény és a kabát mind szükséges ruhadarab. Lehet ez ugyanaz a ruhadarab? Két első lámpa kell. Használhatják azt az egy db konzolt a bringán, vagy fel kell tudni rakni egyszerre? Igen, ez lehet ugyanaz a ruhadarab. Viszont mivel a láthatósági mellény sötétben haladás esetén kötelező, így akkor az esőkabátot kell viselni sötétben. Fényvisszaverő szalagként ajánlott és elfogadott az alábbi minta: https://images.app.goo.gl/QzeYuTnYPFjcyKST9

  • Milyen táskákat vigyek? Mennyi cucc fog kelleni? Egy bringás kalandtúrán függően attól, hogy milyen teljesítést tervezel (sátras, kempinges, szállásos), milyen terepen/területen haladsz, milyen évszak van, a felszerelés mennyisége változhat. Szerencsére a BBD esetén a lehető legjobb körülmények adottak: rengeteg szálláslehetőség van (sátras és ágyas), rengeteg infrastruktúra (bolt, étterem, víz) áll rendelkezésre és ráadásul nyáron megyünk tehát nem lesz szükség rengeteg meleg ruhára. Ezek alapján mi azt ajánljuk, hogy a lehető legminimálisabb felszereléssel gyertek. Semmiképp ne hozzatok nagy, hagyományos túrakerékpározásra használt oldaltáskákat! Mindent tartsatok a lehető legkisebb súlyon/méreten. A kötelező felszerelésen kívül az egyéni preferenciátoknak megfelelően jó esőruhára, egy váltás ruhára, és pár kényelmi dologra lehet szükségetek. Minden másra ott a bankkártya. Marci DZD-s felszerelése például elég minimál lett, arról ebben a cikkben találsz egy listát ITT

  • Mi ez a tracker? Idén is lesz kaució? Mi lesz ha véletlenül elhagyom? A tracker egy mobil alapon működő GPS eszköz amely megmutatja nekünk (és egy nyilvános weboldalnak) hogy éppen merre jársz. A rajtszámotoknak megfelelően így be tudjátok azonosítani egymást, küldhettek ilyen linket az ismerőseiteknek, és nem utolsó sorban mi is tudunk követni Titeket biztonságosabbá téve így az eseményt. Az első Divide alatt kértünk kauciót, amitől most eltekintünk, cserébe egy személyes okmányt (fényképes igazolványt) fogunk tőletek elkérni letétbe. A trackert a rajtban kell majd felvenni és CSAK ott lehet majd visszaadni. Nem kötelező azt személyesen visszaadni, de ez esetben majd kérünk egy emailt tőletek amiben megbíztok valakit, hogy intézze az ügyet. Amennyiben a trackert elveszíted, annak kompenzálásárt 40.000 Forintot számítunk fel.

  • Kötelező navigációs eszközt vinni? Nem lesz jelölve az útvonal? A trackerrel is lehet navigálni? Nem tettük a kötelező felszerelés lista részévé a GPS navigálásra alkalmas eszközt, de maradjunk annyiban hogy enélkül többszöröződik az amúgy sem egyszerű feladat nehézsége. Ha nincs ilyened, akkor javasoljuk, hogy azonnal nézz utána pl itt: https://ridefar.info/bike/accessories/navigation-devices/ vagy olvass arról, hogy a telefont hogyan lehet erre a célra használni pl. itt: https://bikepacking.com/plan/smartphone-as-a-gps/ Fontos, hogy: kormányra rögzíthető legyen (könnyen látható helyen) és bírja akkumulátorral az egész napos programot. Utóbbit célszerű egy powerbank-el megtoldani. A trackerrel nem lehet navigálni, az egy passzív, kijelző nélküli eszköz ami csak jeleket küld és fogad - nem segít navigálni.

Kevés cucc, nagy kaland!

Erőnlét, felkészültség


Az útvonal 350 km lesz, benne kb. 3000 m szintemelkedéssel, terepen. Ráadásul mindezt nyáron, jó eséllyel hőségben fogjátok megtenni. Az időpont és az útvonal jellege, nehézsége miatt mindenképp felkészültséget igényel.


  • Mentem már 1 vagy 2 nap alatt a hagyományos Balaton körön. Meg tudom csinálni? Nincs kizárva, de ez nem megfelelő kiindulási alap. Azt ajánljuk, hogy akkor gyere a Balaton Bike Derby-re ha terepen meg tudsz tenni magabiztosan 100 km-t. Hosszúak lesznek a napok, bár ha egész nap csak annyi dolgod van, hogy bringázz egy százast, akkor ez nem lesz olimpiai kvótára jogot adó teljesítmény - tehát nem extrém. Még egy kis ejtőzés/büfézés/random kalandozás (probléma megoldás) is bele fog férni.

  • Van ismert alap betegségem, elindulhatok így? Igen, de a rajtban nyilatkoznod kell arról, hogy megfelelő fizikai állapotban vagy ahhoz, hogy 3-4 egymást követő napon kerékpározz kiemelkedő megterhelés mellett és nincs olyan betegséged ami kapcsán kimondottan tiltottak a hasonló tevékenységek. Ha van ismert alapbetegséged amivel lehet sportolni, az önmagában természetesen ok, de a rajtban erről is nyilatkoznod kell és minden fontos információt megosztanod velünk, hogy tudjunk megfelelően reagálni nem várt helyzetek esetén.

  • Nem voltam még ilyen túrán és a Balaton régióját sem ismerem. Milyen napi etapokkal számoljak? Az útvonal infókkal még jövünk részletesen, de előzetesen az alábbiakat már megosztjuk előre: - Az első nap lesz a legnehezebb. A Balaton felvidéki szakaszon fogjátok a legtöbb szintet és nehéz, meredek mászást leküzdeni. Cserébe természetesen páratlan kilátások, balatoni panoráma és gyönyörű táj lesz a jutalmatok. - Az első nap 06.17-én kb. 85-90 km-nél Válluson készülünk egy frissítős csekkponttal, ahol lehetőség lesz egyet frissíteni, és jó hangulatban fújni egyet. - A második etap a Kis Balatonnal és a déli parttal már jóval haladósabb és kevésbé megterhelő lesz. Itt nagyon kevés szint és - két rövid szakaszon kívül -végig jól kerékpározható, haladós terep vár majd rátok. - A harmadik etap majd tartogat meglepetéseket, itt a köztudatban sík déli part dombosabb oldalát mutatja majd de garantáltan elkápráztat a kilátásaival. - Kőröshegy környékén szintén tervezünk egy frissítőpontot üzemeltetni, hogy a finish-re adjunk nektek egy utolsó lökést! :) - A negyedik etap egy sík átvezető után bevisz majd Titeket a partra Balatonakarattyán, majd vissza a felvidékre a cél felé. Itt ismét számíthattok szintekre és szép kilátásokra, mintegy keretes szerkezetbe foglalva az elmúlt napokat. - A célban egy meleg étellel, és egy itallal várunk majd bennetek! Nem zárkózunk el egy esti hangulatos sztorizástól sem, erre lesz lehetőség a célterületen.

Fel kell mászni hozzá, de megéri!

Menetrend, praktikus információk


  • A 0. nap este lesz lehetőség táborozni a kalandpark területén? Sajnos a rajt/cél területén nem rendelkezünk kempingezést kiszolgáló infrastruktúrával, úgyhogy ott és a parkolóban nem lesz megoldható a sátrazás, sem az autóban kempingezés. Ezt ellenőrizni fogjuk, kérjük ne éljetek vissza vele mert fontos, hogy a rajt/cél helyszínen szívesen lássanak minket! (van még sok hely a környéken :) )

  • A rajt/cél helyszínén van lehetőség gépjárművet leparkolni? Igen, egy óriási parkoló áll majd rendelkezésre a Nosztori élménypark előtt ahol ott lehet hagyni az autót akár a teljes esemény alatt. Ez nem őrzött terület, felelősséget nem vállalunk az autókért, de senkinek nem lesznek útban, engedélyünk van a terület használatára.

  • Tour kategória start reggelén mikortól lehet regisztrálni ha korán reggel tudok csak érkezni? A regisztrációt javasoljuk már 06.16-án elvégezni. Erre 16 és 21 óra között lesz lehetőségetek. Ha mégis a rajt reggelén érkeznétek, akkor 06.00 és 07.45 között tudtok majd regisztrálni. 07.45-kor a regisztrációt lezárjuk, 08.30-kor indulói eligazítás lesz, és pontban 09.00-kor indulunk.

  • Solo kategória esetén mikortól lehet regisztrálni? FIGYELEM, VÁLTOZÁS! A Solo rajtot átmozgattuk 06.18 reggel 6 órára. Regisztrálni kizárólag előző nap, 06.17 este 21 óráig lehetséges.

  • A csekkpontokon lesz valami feladat? Igazolás, pecsét? Nem, nem lesz ilyen. A két csekkponton nem lesz kötelező megjelenni, ott semmiféle extra feladatot nem kell elvégeznetek. A teljesítés igazolására a tracker - és gyanú esetén - egy GPS log fog szolgálni. Utóbbi miatt erősen javasoljuk, hogy végig rögzítsétek a kalandot GPS eszközzel.

  • A kötelező útvonalat értem, de el lehet hagyni a pályát? Igen, erre csupán annyi korlátozás vonatkozik, hogy ott kell visszatérni rá, ahol elhagytad. Ha szintidőn belül vagy, akkor az is teljesen belefér, hogy mondjuk Keszthelyen kiszállsz, hazavonatozol Budapestre egy családi vacsorára, majd visszavonatozol és onnan folytatod másnap, ahol előző nap kiszálltál.

  • Hogyan fogtok tájékoztatni arról ha történik valami út közben? Minden közérdekű információ átadására az esemény alatt egy Whatsapp csoportot fogunk csinálni, amibe mindenkit behívunk a regisztrációkor. Ez lesz a "túra rádió" amiben minden nap végén kaptok majd összefoglalókat, és megosztjuk a legfontosabb híreket. A hangulatfelelősök kedvéért csinálunk majd egy party csoportot is, itt egymással oszthatjátok majd meg ha valahol olcsó vagy jó a hekk, vagy találtatok egy jó szálláshelyet, stb.


Figyelem! A menetrendet és a szintidőt módosítottuk! Két lényegi változtatás történt: 1. A vasárnapi szintidőt kitoltuk 13 óráról 18 órára. A nagy létszámra és sok első bálozóra tekintettel úgy döntöttünk mi is élvezzük még az eseményt pár órával tovább. :) 2. A Solo rajtot áttettük 06.18 reggel 6 órára. Gyors a a pálya, arra számítunk, hogy az első helyezetteket még aznap viszontlátjuk majd a finishben. Így nem kell teljes éjszakát mennie senkinek. Na jó, meg így 06.17-én este lóghatunk még egyet a solo-s mezőnnyel a regisztrációkor. Szeretünk bandázni veletek mi is! A frissített, végeleges menetrend: 2021.06.16. 16.00- 21.00 - 06.17. 06.00- 07.45 - TOUR kategória regisztráció

2021.06.17. 08.00 - 8.30 - TOUR indulói eligazítás

2021.06.17. 09.00 - TOUR kategória RAJT

​2021.06.17. 14.00 - 21.00 - SOLO kategória regisztráció

2021.06.18. 05.30 - 05.45 - SOLO indulói eligazítás

2021.06.18. 06.00 - SOLO kategória RAJT

​2021.06.20. 18.00 - BBD finish szintideje

​2021.06.20. 18.00 - Tracker visszaadásának a határideje

Ha bármi egyéb kérdésetek van, akkor arra bíztatunk Titeket, hogy ne tartsátok magatokban, keressetek minket bátran! Az egyeztetésre javasolt fórumok: 1. az esemény Facebook csoportja, 2. email az címre.


Jó felkészülést kívánunk, hamarosan találkozunk! A szervező Bikepacking Hungary csapata. Képek: Benkő Dávid

Ez annyira jó, hogy itt akarsz lenni :)

1 292 megtekintés
bottom of page