top of page

Gazdag Péter és a piros-kék Ritchey álom

Gazdag Péterrel azután vettük fel a kapcsolatot, hogy a Bikepacking Hungary Facebook csoportban posztolt saját építésű Ritchey bringáiról. Roppant kiváncsi voltam, hiszen nem gyakran fordul elő, hogy valaki épít egy Ritchey bringát kifejezetten a 2020-as Hungarian Divide-ra, majd az ott szerzett tapasztalatok alapján épít még egy Ritchey bringát a 2021-es Hungarian Divide-ra. Rövid egyeztetést követően, Péter meg is hívott egy közös bringázásra.


A hétköznapok kora estéjére jellemző bosszantó városi forgalmon átverekedve érkeztem a Csepel-szigetre. A Ritchey Swiss Cross és Ultra bringák útra készen vártak Péter házának udvarán. Nyeregbe pattantunk, és mire befejeztük az építőanyagok drágulásának kibeszélését (Péter az építőiparban dolgozik), a dunai sziget környezetétől nem várt singletrail paradicsomba értünk. Megszűnt a hétköznapi rohanás, a zaj és nyüzsgés. Csak a bringák maradtak és a kerekek suhanása.


Péter a csepel-szigeti singletrail paradicsomban Ritchey Swiss Cross bringáján

Péter láthatóan magabiztosan vette a Duna árteréhez tartozó, az eső és a vízállás függvényében napról napra változó ösvények kihívásait. Ebben nem csak helyismerete, de a több, mint húsz évvel ezelőtti cross-country és maraton versenyzői múltja is segítették. Az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején megszerzett tapasztalatok nagyban meghatározták, hogy Péter milyen bringát választott a 2020-as Hungarian Divide-ra.


A Hungarian Divide-on történő indulással Péter személyes kihívásokat keresett. A garázsban állt egy Trek 990, és egy Felt Cumpolsion LTD összteleszkópos enduro bringa, melyek bár változó intenzitással voltak használva, egyértelmű volt Péter számára, hogy ezek a gépek nem igazán alkalmasak egy divide jellegű megmérettetésre. „Amire szükség van - gondolta Péter - az egy egyszerű, gyors, kényelmes, könnyű és megbízható bringa.” 2020-ban így a választás a Ritchey Swiss Cross vázára esett. Az építés során a váz köré egy gravelesebb felfogású szett lett kialakítva, ami leginkább a kényelmesebb kormányban, és a manapság megszokott áttételtartománytól szélesebb, 2x10-es fék-váltókar rendszerben mutatkozott meg.


Ritchey Swiss Cross, Gazdag Péter építésével
Ritchey Swiss Cross, Gazdag Péter építésével
Shimano XTR canti hátsó fék a Ritchey Swiss Cross-on

A Hungarian Divide alatt többen megcsodálták a váltórendszert, de sokan nem értették Péter canti fék választását - volt, aki meg is mosolyogta a fékrendszert. Mivel Péter hegyikerékpáros múltja a kilencvenes évekig nyúlik vissza, így teljesen magabiztos volt, hogy a karbantartást nem igénylő canti fékek működni fognak a túra egészén. Így is volt, a nemes egyszerűséggel megépített Ritchey Swiss Cross technikai probléma nélkül vitte Pétert a Hungarian Divide féltáv céljáig.


Az utolsó napi 110 km-es, 2500 méter szintemelkedésű erős teljesítés, és a Normafán tartott féltáv záró buli után Péter még hazagurult a Csepel-szigetre, és ahogy ilyenkor lenni szokott, ezek az utolsó, hazaérkezős kilométerek voltak a legnehezebbek. Ahogy mondani szokták: már fájt ott is, ahol nem is tudta az ember, hogy fájni tud. A Swiss Cross váz jellegéből adódóan, elsősorban az ülés pozíció és a merev villa miatt, Péter kezei a túra alatt nagyon elfáradtak, és hetekbe telt mire visszakerültek normális üzemmódba. A bringához választott Selle Italia SLR nyereg sem tűnt a legjobb választásnak és Péter hátsóján „némi bőrfolytonossági hiány” formájában mutatta meg hosszútávú kényelmi hibáit.



Otthon, a szezon végén, amikor az élmények tapasztalatokká értek és a fájdalmak is emlékké váltak jött az elhatározás, hogy a 2021-es megmérettetésre változtatni kell a bringa felépítésén. Péter a bikepacking.com oldalain szörfölve talált rá a Ritchey Ultra Team Edition vázra. A kép egyből összeállt, hogy a Swiss Cross-hoz hasonló felfogású, ám az Ultra váz köré épített bringa lesz a 2021-es Hungarian Divide megoldása.


Péter a garázst kisöpörte, a régi és sokat szolgált Trek és Felt bringákat eladta, és megkezdődött a nagy várakozás. Manapság már senkit nem lep meg, hogy bringázással kapcsolatos alkatrészekre rekord időket kell várni. Péter fél évet várt az Ultra Team Edition vázra, mégsem érkezett meg. Ahogy az idő fogyott és a bizonytalanság nőtt, Péter rájött, el kell engednie a Team Edition-t és lecsapott az Európában fellelhető utolsó L-es, kék festésű vázra.


Gazdag Péter 2021-es építésű Ritchey Ultra és a 2020-as építésű Ritchey Swiss Cross bringái

Az Ultra felépítésének koncepciója azonos az egy évvel korábbi Swiss Cross elgondolásához: legyen megbízható, nem túl nehéz, de a vázgeomteria és a 29”-es ballonos kerekek segítségével legyen kényelmesebb terepen. Az első váltó is maradt, mert Péter szerint a széles áttételtartomány nagyon jól jön a Hungarian Divide-on.


A kanyarsebesség egészen más az Ultra-val

„Ez egy trail bringa, - mondta Péter elégedetten, amikor az eredmény felől kérdeztem - normálisan tekerhető, lefelé nagyon vigyorgós. Az első próbakörökön lazán, feszültség nélkül javítgattam a Strava rekordjaim. Nagyon jól kezelhető, jó vele ugrani. Felfelé elsőre beadtam az örök mumus köves mászásomat Nagykovácsinál, amit még soha nem sikerült kitekernem. Hosszabb körökön nincs derékfájás és a kezeim se fáradnak el. A feleségemtől még korábban kapott Brooks nyereggel már jól összesimultunk.”



Ritchey Ultra, Gazdag Péter építésével
Ritchey Ultra, Gazdag Péter építésével

„Az igaz, hogy az Ultra kicsit lassabb síkon és dózeren felfelé, viszont lefelé sokkal gyorsabb. - folytatja Péter, amikor a két bringa karakterét hasonlítja össze. - A kanyarsebesség ég és föld. Köves, technikás utakon és mászásoknál az Ultra jobb, könnyebb az áttételezése, és ez a Hungarian Divide hosszú napjainak végén is nagyon jól fog jönni. A teleszkópos villa nagyobb biztonságot ad. Az Ultra 120 mm telóútja, széles kormánya, 29”-es kereke sok mindent megold. Ellenben a Swiss Cross vékonyabb kereke, merev villája, és a geometriából adódó előre döntött testhelyzet miatt este, fáradtan nagyobb eséllyel ad lehetőséget egy esésre. Az Ultra széles kormányán talán jobban elférnek a cuccok, a váztáskának viszont kevesebb a hely.”


Gazdag Péter a 2020-as Hungarian Divide-ra épített Ritchey Swiss Cross kerépárja
A 2020-as Hungarian Divide-ra épített Ritchey Swiss Cross

Váz: Ritchey Swiss Cross canti

Hajtómű: Shimano GRX 30-46

Sor: Shimano XT 11-36

Lánc: ShimanoXT

Első Váltó: Shimano GRX

Hátsó Váltó: Shimano XT 1994 10-es váltógörgővel

Pedál: Shimano XT

Fékváltókar: Shimano Dura-Ace 2x10

Hátsó fék: Shimano XTR 1994 Kool-Stop betét

Első fék: Kona 1994 Kool Stop betét

Nyeregcső: Ritchey Pro

Stucni: Ritchey Syntace

Kormány: Ritchey

Első agy: Dt Swiss 1996

Hátsó agy : Hope Pro 4

Nyereg: Selle Italia SLR

Gumik: Ritchey WCS Shield 700x35, ( a 2020-as Hungarian Divide-on: Maxxis Ravager 700x40 tubeless)


Gazdag Péter, a 2021-es Hungarian Divide-ra épített Ritchey Ultra kerépárja
A 2021-es Hungarian Divide-ra épített Ritchey Ultra

Váz: Ritchey Ultra 19”

Villa: Rock Shox Sid 120mm boost 110x15 tengely

Kerék: Mavic Crossmax 29”

Hajtómű: Shimano XT 26-36

Pedál Shimano XT

Kazetta: Shimano SLX 11s 11-42

Lánc: Shimano SLX

Hátsó Váltó: Shimano SLX

Első Váltó: Shimano SLX side swing

Váltókar: Shimano SLX

Fék: Shimano SLX elől 180mm-es, hátul 160mm-es tárcsákkal

Kormány, és stucni: Ritchey WCS Trail

Nyeregcső: Ritchey Trail comp

Nyereg: Brooks


Tom Ritchey tervezte, Gazdag Péter építette

Már bőven szürkületben tekertünk visszafelé, de még megálltunk a tököli kompnál, hogy a nyári este égi parádéját megcsodáljuk. Amikor megkérdeztem Pétertől, hogyan tudja összeegyeztetni a Hungarian Divide felkészülést és részvételt családjával, három gyerekével és munkájával, gondolkodás nélkül válaszolt: „Van egy szuper feleségem. Látja, hogy szükségem van erre, és támogat maximálisan.”


Gazdag Péter a tököli kompnál
Nyáresti hangulat a tököli kompnál

Már teljes sötétségben kerestük a minél kisebb ellenállású nyomvonalat, amikor eszembe jutott Péter érvelése a teleszkópos villa és nagyobb kerékméret mellett. A város fényeit elérve Péter még telefonon hazaszólt: „Szia, két perc és otthon vagyok”. A kapuban még gyorsan megvártuk a Strava összegzését, 62 m szintemelkedéssel lett 27.7 km az esti beszélgetős tekerésünk. Fülig érő vigyorral köszöntünk el.


Köszönet Péternek, hogy megmutatta Ritchey bringáit! Találkozunk a ‘21-es Hungarian Divide-on!


Domaniczky Tivadar Gazdag Péter Ritchey Swiss Cross bringájával, Gazdag Péter felvételén

E sorok írója és a fotók készítője, Domaniczky Tivadar a tököli kompnál, Péter Ritchey Swiss Cross bringájával - Gazdag Péter fotója.


1 027 megtekintés
bottom of page