top of page

Gazdag Péter és a piros-kék Ritchey álom

Gazdag Péterrel azután vettük fel a kapcsolatot, hogy a Bikepacking Hungary Facebook csoportban posztolt saját építésű Ritchey bringáiról. Roppant kiváncsi voltam, hiszen nem gyakran fordul elő, hogy valaki épít egy Ritchey bringát kifejezetten a 2020-as Hungarian Divide-ra, majd az ott szerzett tapasztalatok alapján épít még egy Ritchey bringát a 2021-es Hungarian Divide-ra. Rövid egyeztetést követően, Péter meg is hívott egy közös bringázásra.


A hétköznapok kora estéjére jellemző bosszantó városi forgalmon átverekedve érkeztem a Csepel-szigetre. A Ritchey Swiss Cross és Ultra bringák útra készen vártak Péter házának udvarán. Nyeregbe pattantunk, és mire befejeztük az építőanyagok drágulásának kibeszélését (Péter az építőiparban dolgozik), a dunai sziget környezetétől nem várt singletrail paradicsomba értünk. Megszűnt a hétköznapi rohanás, a zaj és nyüzsgés. Csak a bringák maradtak és a kerekek suhanása.


Péter a csepel-szigeti singletrail paradicsomban Ritchey Swiss Cross bringáján

Péter láthatóan magabiztosan vette a Duna árteréhez tartozó, az eső és a vízállás függvényében napról napra változó ösvények kihívásait. Ebben nem csak helyismerete, de a több, mint húsz évvel ezelőtti cross-country és maraton versenyzői múltja is segítették. Az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején megszerzett tapasztalatok nagyban meghatározták, hogy Péter milyen bringát választott a 2020-as Hungarian Divide-ra.


A Hungarian Divide-on történő indulással Péter személyes kihívásokat keresett. A garázsban állt egy Trek 990, és egy Felt Cumpolsion LTD összteleszkópos enduro bringa, melyek bár változó intenzitással voltak használva, egyértelmű volt Péter számára, hogy ezek a gépek nem igazán alkalmasak egy divide jellegű megmérettetésre. „Amire szükség van - gondolta Péter - az egy egyszerű, gyors, kényelmes, könnyű és megbízható bringa.” 2020-ban így a választás a Ritchey Swiss Cross vázára esett. Az építés során a váz köré egy gravelesebb felfogású szett lett kialakítva, ami leginkább a kényelmesebb kormányban, és a manapság megszokott áttételtartománytól szélesebb, 2x10-es fék-váltókar rendszerben mutatkozott meg.


Ritchey Swiss Cross, Gazdag Péter építésével
Ritchey Swiss Cross, Gazdag Péter építésével