top of page

Gravelion - Bikepacking túra és verseny az Ukrán-Kárpátokban

A Gravelion röviden tömören az első Ukrajnában rendezett gravel esemény amit még tavaly július végén látogattam meg. Hazaérkezésem óta érik bennem, egy rövid beszámoló írása és mivel végre lett végre egy kiváló platform ahol megoszthatom, több mint fél év után megtörtema hallgatást.


Az eseményt egy kijevi underground közösség, az ATCX (Alco Team Cyclocross) szervezte, akik egyébként elég laza amatőr cx versenyeket, grouprideokat rendeznek Kijevben és környékén.


Kárpátalja egy viszonylag közel fekvő, festői vidék, aminek meglátogatása egy időutazással is felér. Már régóta terveztem, hogy egy bikepacking túra keretei közt meglátogatom, szóval mikor megtaláltam az eseményt rögtön tudtam, hogy ott a helyem.Záhonyból egy ~110km-es út várt rám. Mondjuk azt elfelejtettem belekalkulálni, hogy a záhonyi határátkelő nem bringázható, így egy lehuppant ukrán kisbuszban keltem át, ami egészen Ungvárig vitt, ahonnan egy 90 km-es, végig emelkedő, szembeszeles út várt rám az Ung völgyében. Utam végig Ladákkal, Zilekkel, csirkékkel, tehenekkel, az út felétől magasodó hegyekkel volt szegélyezve. Egyébként ez egy teljesen jól bringázható szakasz, a szlovák határ közelében bringaút jelzés is van rajta.
A rendezvény tábora az Uzsoki-hágó tövében volt egy erdei tisztáson: hegyi patak, reggelente tehenek, nulla fényszennyezés, olyan a hely amilyennek lennie kell. Itt állt a kb. 20-30 sátorból álló rajt-cél terület, ami egyben egy chillzone és közösségi tér is.Maga a verseny egy igen csak leromlott, sokadrangú, durva aszfaltozatlan úton zajlott. Egy hágó megmászása után egy baromi köves lejtőn kellett leereszkedni az ellenőrzőpontig, ami fordítóként is szolgált. Itt vártunk b