A V4-ek két keréken, Intersport tesztnap Ausztriában

Ki tudna a leginkább motiválni, hogy sportolj többet? Orvos, egy barát, vagy csak saját magad?


És mégis mennyi időt szakítunk a mozgásra? Hogyan befolyásolja a dolgos hétköznapjaink? És mi a helyzet a gyerekekkel? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatunk választ az Intersport idei trendtanulmányából. Ezúttal Ausztriában, Németországban, Csehországban, Szlovákiában és nem utolsó sorban hazánkban vizsgálta meg a sportóriás, hogy mégis mi a helyzet a témában.

A kétnapos rendezvényen persze nem csak a számokról és irányzatokról volt szó, a prezentációk mellett jutott időnk bicajozásra is bőven, erre nemsokára visszatérünk. A tanulmány három fő témát érint, ezeket taglalja.


Work-life balance: Munka után nehezünkre eshet motivációt találni bármiféle mozgáshoz, pedig a több sport több erőt is jelent. Ezáltal nem csak általánosan lehet jobb a hangulatunk, de a teherbírásunk is nő, a kiégés kockázata pedig csökken. Csak az a fránya motiváció! De nem kell aggódni, nem vagyunk egyedül, a kutatás szerint 60%-unk küzd motivációs mélyponttal.


Sport és gyerekek: Ezen persze könnyebb lehet átlendülni, ha társasággal sportolunk vagy egyesülethez csatlakozunk. A munkatársak, barátok és a család hihetetlen erőt adhat, hogy kiszakadjunk a mókuskerékből végre és mozogjunk egy kicsit.

Szinte minden szülő sportos gyerekeket szeretne, és a jó hír az, hogy a gyerekeknek sport könnyen beépülhet a mindennapjaikba. Csupán a gyerekek 4.5%-a nem sportol egyáltalán, ami nagyszerű eredmény, bár a közösségi média és a mobiltelefonok hatására sajnos kevésbé aktívak. Jó hír azonban, hogy a digitális média akár ösztönözheti is őket, sokan találnak példaképeket az interneten, vagy találnak rá új sportágakra, amiket szívesen ki is próbálnak.Sport és a természet: És hol tesszük mindezt a legszívesebben? Mi magyarok a természetbe vágyunk. Legyen szó erdei gyalogtúráról, kirándulásról a hegyekben, vagy kempingezésről a szabadban, a lényeg számunkra nem más, mint: a friss levegő, napsütés és a végtelen szabadság. - tudjuk meg Horváth Csobántól, az Intersport Magyarország ügyvezetőjétől.


Idős korban is fontos a fittség

Nem csak a gyerekek és a dolgos szülők számára fontos a vitalitás. Az időskori mozgás legalább olyan fontos az egészséges, boldog élethez. A megkérdezettek 92%-a gondolja úgy, hogy aki rendszeresen sportol kiegyensúlyozottabban él, és 69%-uk szerint a sport fiatalít. Azt gondolhatnánk a mozgás mindenki számára a napi vagy legalábbis heti rutin része, de a havonta egyszer vagy akár sohasem sportolók azt mondják, egy lusta embert senki sem tud rávenni a sportolásra, és 43%-uk szerint: “Csak én magam tudnám magam több sportra rávenni.


Tesztbringázás: Magyarország a számok alapján bringás nemzet, és nem sokkal vagyunk lemaradva szomszédainktól ezen a téren, így az ember fia büszkén áll oda a KTM Lycan elektromos fully MTB mellé hogy lejtőzzön egy jót az ausztriai Leogang Bikepark híres flowtrailjein. 800 méteres magasságról indulva szépen lassan feltekertünk egészen 1850 környékére, ahonnan röpke 8 perc alatt már vissza is tudtunk ereszkedni. Persze felmászni e-MTB-vel nem akkora dicsőség és nincs is akkora sportértéke, de most nem is ezért vagyunk itt.


Nem mellesleg a bikepark az elsők között alakult és az egyik legnagyobb Európában, plusz jövőre itt rendezik meg a UCI Mountain Bike Downhill világbajnokságot, szóval vannak kemény pályák, de a kezdők és gyerekek is megtalálják a nekik tetsző pályát ahol beadhatják az első ugrást.


A tesztflottában szerepelt többéféle Genesis e-MTB, a KTM összes normál és elektromos MTB modellje, merev és fully is. A KTM designja meglepően jó volt, kezdenek felzárkózni az élvonalhoz, és a komponenshasználat is teljesen versenyképes a bringákon. Én személy szerint a KTM Lycan modelljét próbáltam ki, 140-es RockShox Reconnal, 100-as dropperre, 1x11-es Sram GX szettel. A bringában lévő harmadik generációs Bosch 75 Nm-es motor 25 km/h-ra van korlátozva, de ez felfelé bőven elég, lefelé pedig úgyis kikapcsoljuk és átadjuk magunkat a flownak.


A pálya világbajnok, a hegy adottságaihoz illeszkedő és jól megtervezett útvonalon halad, kisebb-nagyobb ugratókkal és rengeteg döntött visszafordítóval, ami igazán megalapozza a jó hangulatot. A kormányról lockolható droppernek és villának köszönhetően kényelmesen lehet venni az akadályokat, mindenesetre egy ilyen terepen a KTM Prowler vagy Kapoho modelljei jobban szerepelnének, a Lycan inkább egy kényelmesebb cross country geoval bír.


Remek volt látni, hogy egy ilyen sportóriás ekkora erőforrást fordít arra, hogy összképet kapjon a társadalom sporthoz való hozzáállásáról, az már csak a hab a tortán volt, hogy a rendezvény helyszíne a meseszép hegyek közé, a festői szépségű Leogangra esett. A felhők fölé magasodó hegycsúcsok, sűrű erdők és hangulatos faházak igazán idilli hangulatot teremtettek. Azt pedig külön öröm volt látni hogy a tanulmány szerint egészen sportosak vagyunk, és nagyon szeretünk kerékpározni!

Írta: Benkő Dávid

157 megtekintés