top of page

Téli álom?

Frissítve: 2020. júl. 8.

Tegnap este úgy feküdtem le, hogy reggel biztosan kerékpárral megyek, gyűjtenem kell még néhány km-t idén. Aztán arra keltünk reggel, hogy több cm hó hullott a városra. Vettem ugyan néhány jó téli ruhát, de ennyire nem vagyok biztos magamban. Mivanitt! Krézi! Beállt körutak, idegesen jégoldót kereső reggeli munkába igyekvők, parkolóházi kamerák elől hóval eltakart rendszámok. Most hétfő este van, 2019 december másodika, én meg arról álmodozom, hogy szeretnék egy kicsit tekerni. Edzeni, felfedezni, kalandozni, bandázni a haverokkal.


Mit csinálunk télen, mi bringások? Megyünk egész télen mintha kötelező lenne, vagy megcsináljuk a Festive 500-at, Zwiftelünk, vagy futunk, kondizunk, úszunk, vagy bikepacking kalandokról álmodozunk? Vagy hibernáljuk magunkat és tervezgetünk, megpihenünk? Legszívesebben mindet csinálnánk, ebben a sorrendben! Neki is kezdünk, kicsit megszenvedünk itt-ott, aztán végül azon kapjuk magunkat, hogy mindenki megy a maga útján és a könnyebb, talán (ritkábban) a nehezebb felé gravitál. Csak egy dolog közös: készülünk valamire.



Téli bringázás a Budaiban


Készülni valamire, az az érzés ami át tud lendíteni a legnehezebb időszakokon, és erőt tud adni, hogy kimenj a latyakba, vagy hogy újra és újra telecsöpögtesd izzadtsággal a padlót. Vagy vegyél egy kondibérletet, amit aztán nem jársz le, mert ha már egy kicsit is átszűrődik pár reményteli napsugár a szürke felhőkön, úgyis inkább kimész bringázni. De hányszor telt el úgy a tél, hogy végül jó érzéssel, erősen mentél tavasszal egy közös tekerésre? Nekem nem sokszor, pedig annyi mindent próbáltam már!


Téli bringázás a Pilisben


Nemrég voltam Londonban pár napot. Meglepett, és örömmel töltött el látni, hogy mekkora kerékpáros élet van náluk egy nagyon szürke, hideg, szeles novemberi munkanapon! És ez "csak" London! Mi van Amszterdamban, Koppenhágában? Több ezer, százezer ember ül a bringájára, és indul munkába, iskolába, boltba, vagy mindegyis hova, de megy. És szemlátomást nem mindenki Rapha csúcsmodellekben jár, hanem valami bármilyen ruhában, olyanban, mint bármelyikőnk. Úgyhogy szerintem meg lehet csinálni. Lehet télen aktívnak maradni odakint. Akár két keréken is! Lehet mellőzni az autót, lehet gyűjteni a kilométereket, lehet a takarítatlan bringaúton annyian menni, hogy pár óra múlva már legyen egy járható nyom az utánunk jövőknek. Szerinted meg lehet csinálni?

Kávé és brownie a Magyar KerékpárosKlub téli bringásreggelijén


Gangel Marcell 2019-12-02

264 megtekintés
bottom of page