Topeak Backloader 10l – Mi áll ki a nyerged alól?

Frissítve: 2020. júl 8.Kezdhetném azzal, hogy mennyire trendi épp a bikepacking a bringás iparban, ellenben annyira nem őrjöngenek még érte a magyar piacon. Túrázáskor eddig is fogattam föl hengeres dolgokat kormányra, egy csomó embernél eddig is láttam hatalmas váztáskákat, ami igazából újdonságként hat, azok a hatalmasra nőtt nyeregtáskák. Miben jobbak ezek, vagy miben mások mintha csomagtartóra pakolnál? Nézzük: Először is nem igényel csomagtartót. Ha aszfalton kirándulsz, jársz munkába és van csomagtartód ami nem baszkurálja az esztétikai érzéked, csörög, zörög, tehát egészében nem zavar, hogy csomagtartód van, ez neked nem előny. Nekem viszont három olyan bringám van napi használatban, amin eséllyel használok egy ilyen táskát mert munkába járok, kirándulok, túrázok, leugrom a telekre, hogy majd ott bringázzak szét az ösvényeket. A backloader pedig három perc alatt költözik a commuterről az össztelósra vagy a fixire. Egyikre sem tudnék egyszerűen csomagtartót szerelni, de őszintén nem is szeretnék. El is érkeztünk a “gigászi seggtáskák” vadászterületéhez.

Először is nézzük mit tud Backloader ha szigorúan csak a fizikai paramétereivel foglalkozunk?

Nos a Topeak, továbbra sem az anyagon vagy az elkészítés minőségén spórol. A tépőzárak, a csatok és a hevederek, mind minőségi, elég jól kiválasztott cuccok. A csatok beállítás után fixálhatók, tehát nem fognak lelazulni gyakorlatilag bármilyen abúzus éri őket, stabilan tartanak. Mivel ezek tartják mind a rolltop-ot és a nyeregsíneken magát az egész táskát, ezért külön hálás az ember, hogy nem tudnak meglazulni egy kiadósabb rázkódás, vagy kiállva mászás után sem. A táska alapból nem vízálló, de nekem több közepesebb esőben sem sikerült beáztatni, némi nedvesedés láttam belül a varrások környékén, de kimondhatjuk, kb. egy órás közepes esőt simán kibír nagyobb hiszti nélkül. Képességeinek határait akkor kezdjük el igazán feszegetni, ha nincs alatta semmiféle sárvédő és közvetlenül csapja fel rá a vizet a kerék. Itt ugyan tök jól működik mint szükség sárvédő, de alulról már képes beázni. Itt jön képbe, a hozzá adott vízhatlan/kompressziós zsák. Ez gyakorlatilag teljesen vízálló, amit ebbe teszünk az akkor is száraz marad ha komplett bringát megúsztatjuk. – ínyencek használhatják felúszótárgynak patak átkeléskor –

A vízhatlan zsáknak van egy dekompressziós szelepe, aminek segítségével ki tudjuk engedni a zsákba szorult levegőt, és némi préselés után ha ruhával van tömve a zsák, akár a felére is összenyomhatjuk. Ilyenkor a maradék helyet a Backloaderben érdemes a vizet kevésbé bánó cuccokkal kitölteni. Maga az összepréselt kompressziós zsák kiválóan merevíti is a rendszert. Erre később még visszatérek. A varrások megfelelőek, normális cérnával készültek, és ahol kellenek duplák. A zsák alján egy rakat lámpa helyet találunk, így mindig a legjobb helyre tudjuk tenni lámpát, tökmindegy mennyire van tele maga a zsák. A zsák felső oldalán egy plusz rögzítő zsinórt találunk ami egyrészt rugalmas, másrészt fényvisszaverős. Itt el is értünk az anyag választás egyetlen negatívumához. Miszerint összesen ez a zsinór reflektív a táskán. Ennél én egy kicsit többet is el tudnék viselni. Mondjuk lámpa mindig van nálam és power bank is, szóval lehet kicsit túl gondolom, de szerintem nincs olyan bringás táska amire ne férne még el egy kis láthatóság.


A táska orr része, megfelelően merevített, és hála istennek nem túl széles, Merevítést műanyag lapokkal oldották meg, stabil, jól tart, pont ad annyi merevséget az egésznek, hogy akár 3 liter körülire összetekerve is fixre tudod húzni az üres Backloadert. Nekem egy viszonylag keskeny nyeregnél (selle italia flite titan 1990) sem zavarta a combom a tekerésben.

Mit mutat használat közben? Lassan fél éve használom, napi commuting körtől, a bringával bevásárláson át, a túrákig bezárólag. A gyakorlatban azt mondhatom, baromi jól bírja. Gyakorlatilag fél év után semmilyen klasszik használati kopást vagy hasonlót sem találtam rajta. Hivatalosan 5 kilót lehet a 10 liternyi térfogatba pakolni, de ha ügyesen rendezkedsz, közel tíz kilóval is megbirkózik a rendszer, igaz ilyenkor már elég érezhetően képes beriszálni a bringa hátulját ha esetleg kiállásra adod a fejed. Ha azonban kb. öt kiló körül maradsz, tökéletesen kezelhető marad az egész. Ha már risza. Szóval mint mindegyik hasonló zsák amelyik nem rendelkezik valami brutálabb esetleg nyeregsínre rögzülő merevítéssel, az hajlamos az úgynevezett swinging-re, azaz beriszál alattad, csóválsz mint egy lelkesen labdáért futó kutya. Ez gyakorlatilag akkor válik problémává ha éppen ki kell állnod, és bizony mikor valami meredeken megfeszülve küzdöd fel magad, nem épp segítség, hogy ha jópár kiló cibál ki a saját ritmusodból. Ezt két dologgal tudod megelőzni:

Mindig a lehető legszorosabbra húzod az összes hevedert, – ez félsiker – ésszerűen pakolsz. – ez a másik fele – Az előbbi nyilvánvaló nincs is mit fejtegetni rajra, utóbbi viszont igényel némi magyarázatot. A Backloader szerű táskákat érdemes úgy pakolni, hogy a benne lévő cuccok, önmagukban is merevítsék a táskát, ugyanakkor érdemes mindent úgy rendezned, hogy a nehezebb dolgok a nyeregcső felőli részre kerüljenek, a könnyebb, nagyobb térfogatú dolgok pedig a zsák végébe. Így a csóválásért felelős tehetetlenségi erők, meg az ő erőkarjaik a lehető legoptimálisabbak. Kb. ennyi a titok, ha erre odafigyelsz minimalizálhatod ezt a problémát.Konklúzió? Abszolút megéri a pénzét. 20 és 30 mátyás között látni az itthoni piacon, ha bármilyen nem bringás túra vagy túlélő termékhez zsákhoz hasonlítjuk minőségben, anyagfelhasználásban, ötletességben abszolút hozza a kötelezőket. Vannak jóval drágább megoldások, amiknél nem feltétlen látom a plusz feature-t, és vannak jóval olcsóbbak, amik, hát próba híján fogalmam sincs mennyivel egyszerűbbek, vagy esetleg gyengébb minőségűek. A Backloader egy viszonylag jól átgondolt termék, nagyon jól összerakva, ami lehetne teljesen vízálló is (a midloadernél is megoldották, egyszerűen leragasztották a varrásokat belülről és voila) éééés látszódhatna jobban. De ezzel véget is ért nyűgeim sora. Disclaimer: Én ezt a táskát megvettem, a saját pénzemen, nem tesztelni kaptam, nem korrupciós ajándéknak. Pápai Dávid írása

482 megtekintés

Copyright Bikepacking Hungary - Kalandbringás Sportegyesület 2020
Budapest, Hungary

info@bikepackinghungary.com