Hungarian Divide 2021 - a “Leg”-ek útja - leghosszabb, legszebb, legnagyobb élmény.

Lázasan megy a készülődés a magyar tenger megkerülésére, lassan betelnek az utolsó szabad helyek is a Balaton Bike Derby-n. Bár az utóbbi időben ennek az eseménynek a promótálására helyezte a BPH a hangsúlyt, a háttérben több szálon fut a cselekmény. Tél van, a pályabejárások ideje, nincs tétlenkedés. Idén sok újdonsággal szolgál a Hungarian Divide az indolóknak. Az útvonalról és a változásokról kérdeztem Gangel Marcellt, az egyik főszervezőt.B.B.M.: - Kezdjük az elején! A Divide útvonala a 5 peaks 500 továbbfejlesztése, ha úgy tetszik. Hány százalékát tartottátok meg az eredeti 5 peaks útvonalnak?


G.M.: - Pontos százalékot nem tudok mondani, mert folyamatosan változtatjuk. Eleve 50-ről indulunk, mert a 5 peaks 500 csak a keleti országrészben haladt. Azóta annak is a felét nagyjából megváltoztattuk már, tehát kb. 75%-ban más a Divide mint a 5 Peaks 500.


B.B.M.: - Mit mutatott meg nektek ez az első rendezvény? Mik voltak a leghasznosabb konzekvenciák?


G.M.: - Rengeteget tanultunk. Csak a 2020-as rendezésből (ami már a második eseményünk volt) összeállt egy tíz elemből álló lista, ami mind, alapjaiban történő változtatásokat feltételez. A leghasznosabbak:

  1. eseményt szervezni 50 után 100 főre nem dupla munka, hanem sokkal több.

  2. Az infrastruktúra kiszolgáltatottság sajnos egy fokozottan nehezítő tényező (pl. térerő hiánya, autóval történő megközelítés hiánya, stb.)

  3. A médiának, közvetíthetőségnek kiemelt szerepe van.B.B.M.: - Hány embert vett igénybe a 2020-as Divide útvonalának bejárása?


G.M.: - Két ember, Szamos Márton és én dolgoztunk kimondottan az útvonalon. Ez nem teljes állású munka volt, hanem erősen alkalmi, heti 1-2 alkalom. Az fontos, hogy az engedélyeztetési eljárás miatt minden évben március-áprilisra véglegesíteni szükséges a nyomvonalat, így általában télen szoktunk felderíteni.


A két Marci a Cserhátban.B.B.M.: - Összesen, mindent belevéve, hány munkaórátok van benne az útvonal létrehozásában?


G.M.: - 2019 és 2021 februárja között az összes útvonaltervezéssel, bejárással, engedélyeztetéssel töltött munkaórák számát 2-3000 körül van. Ebben csak a Divide útvonaltervezése van, más eseményeke (Balaton Bike Derby, Campout) nincs. Persze ez egy véges folyamat, hiszen azokra a részekre amiket már bejártunk egyszer, csak indokolt esetben kell visszamenni, és a Divide-ot sem szeretnénk a végtelenségig változtatni, tehát ennek egyszer vége lesz.B.B.M.: - 2020-ban elstartolt a Divide. Milyen visszajelzések jöttek az útvonallal kapcsolatban?


G.M.: - Nehéz volt, de óriási élmény. Az indulók és finisherek arány mutatja, hogy nagyobb kihívás volt az útvonal, mint a legtöbben gondolták. Nagyon szerettük az őszinte visszajelzéseket azoktól, akik kiszállni kényszerültek. Szerencsére, ezek legtöbbször arról szóltak, hogy ez volt életük egyik legjobb bringás kalandja, bulija, viszont sajnos nem készültek fel eléggé (vagy nem erre). Azt gondoljuk, hogy ezen kell változtassunk, és az elvárásokat kell a kihíváshoz igazítani.


Kommunikálnunk kell, hogy ez egy nehéz, kihívásokkal teli útvonal, komoly felkészülést igényel a sikeres teljesítése.


Szelídnek tűnik, de a Divide nem adja könnyen magát.B.B.M.: - Volt-e olyan rész, amit teljesen ki kellett venni az útvonalból? Ha igen, miért?


G.M.: - Igen, többször belefutunk ilyenbe az engedélyeztetés során. Nehéz, bonyolult és hosszú folyamat aminek a végén sajnos előfordulhat, hogy a területi illetékes szervezet/személy, nem járul hozzá a kerékpáros forgalomhoz. Indulói visszajelzésre még nem kellett kivennünk semmilyen szakaszt eddig. Az többször előfordul, hogy mi szeretnénk változtatni mert azt gondoljuk, hogy valami jobban működik az aktuálisnál. Ennek persze “vesztese” lehet egy-egy szakasz.B.B.M.: - Lesz-e kompletten új tájegység az útvonalban? Ha igen, hol, milyen hosszan?


G.M.: - Igen! 2021-ben érkezik a Karancs-Medves, mint teljesen új tájegység. A többi változtatásról dióhéjban: több Zemplén, több Aggteleki NP, több Börzsöny, több Gerecse várható!B.B.M.: - A 2021-es Divide útvonala hány százalékban és milyen úttípusokon halad ( közút, erdészeti út, földút, jelölt turista/kerékpárút, egyéb)?


G.M.: - Erre nincs még pontos adatom. Az arányok nagyjából maradnak, próbáljuk 70-80%-ban burkolatlan utakon kijelölni a Divide-otB.B.M.: - Az úttípusok arányát hogyan határozzátok meg?


G.M.: - A 100% burkolatlanra törekszünk, de sajnos az a tapasztalatunk, hogy ebből kb. 70-80% valósítható meg, az útviszonyok, a terepviszonyok és az engedélyeztetés miatt.Ezek a képek jellemzik a legjobban az útvonal felderítést. "Arra jó lesz? Ha tudnám! Próbáljuk meg! Nézzük meg újra!"B.B.M.: - A 2020-as útvonalban négy emblematikus, hosszabb mászást említhetünk; a kőris-hegyit, a nagy-hideg-hegyit, a kékestetőre valót és a bánkútit. Érdekesség, hogy ezek visszafelé is megmaradnak az útvonalban. Mennyiben változik meg az útvonal dinamikája azáltal, hogy megfordult a haladási iránya az eseménynek? Bekerül-e más hosszabb mászás az útvonalba?


G.M.: - Nem számítunk rá, hogy megváltozik. Nincsenek olyan mászások/ereszkedések az útvonalon, amik drasztikusan mások lennének egy-egy irányból. A Gerecse zöld lefelé kikerül. A Zemplénben várhatóak idén meglepetések, két nagyobb mászás is bekerül az útvonalba.B.B.M.: - Változnak-e a távok, szintek?


G.M.: - Igen, az össz táv növekedni fog 10-20 százalékkal.B.B.M.: - Marad-e a féltáv befutója az Erzsébet-kilátónál?


G.M.: - Nem, idén a féltáv befutót a Normafára tervezzük, a tavalyi féltáv buli helyszínére.B.B.M.: - Tartogat-e valami új csemegét (és nem feltétlenül útvonalban, vagy az irányban) az esemény?


G.M.: - Igen, idén bevezettük a “SOLO” és a “TOUR” kategóriákat. Szerettük volna elvenni a “versenyzés” adta konfliktusok alapjait, és mindent a megfelelő mederbe terelni. 2020-ban több kérdés, konfliktus merült fel emiatt, illetve a gyorsabb indulók haladása a szervezést is jelentősen megnehezítette. Idén a SOLO indulók egy nappal a TOUR után indulnak, illetve bizonyos szabályokat kötelezően be kell tartaniuk. Pl.: nem mehetnek együtt más indulókkal, és szigorúan tilos lesz külső segítséget igénybe venni.B.B.M.: - Csökkent a hosszú táv szintideje egy nappal. Miért a változás?


G.M.: - A 2020-as finisherek idejét nézve, az indulók nagy része nem használta ki a 10 napot. A finisherek 90%-a 8 nap alatt teljesítette a távot.


"A 100% burkolatlanra törekszünk, de sajnos az a tapasztalatunk, hogy ebből kb. 70-80% valósítható meg, az útviszonyok, a terepviszonyok és az engedélyeztetés miatt."B.B.M.: - Nem félő, hogy így nem lesz egyben a “banda” az indulás előtt? Hogy így sem az elő, sem az after party nem tud igazán megvalósulni?


G.M.: - Az elő és after partyk igazán nagy közös built sajnos nem hoztak tavaly sem. Nagyon nagy volt az időbeli különbség a kategóriák célbaérése között. Az eltolásnak a szervezés egyszerűsítésén kívül az a célja, hogy jobban együtt legyen a mezőny.B.B.M.: - A tavalyi start helyszín bár gyönyörű volt, az infrastruktúrája sajnos nem volt a legjobban kiépített. Mire számíthatnak idén az indulók? Milyen lehetőségeik lesznek az alvásra, tisztálkodásra, közös bandázásra?


G.M.: - Abszolút így van. Ez egy sarkalatos pont volt a 2021-es rajt helyszín kiválasztásában. Szerencsére a fordítás, és a tavalyi cél kiválasztása segített, a Smaragdvölgyet már le is foglaltuk augusztusra!


Szállással, vendéglátással, és a két hullámban indítás előtt, két elő-partyval.B.B.M.: - Lesznek-e idén checkpoint-ok az útvonalon? Lesz- a tavalyihoz hasonló karkötő vagy egyéb meglepetés/összegyűjthető ajándék?


G.M.: - Igen, idén is szerves részei lesznek a CP-k az útvonalnak. A gamification szerencsére nagy sikert aratott, bár adódtak vele problémák sajnos. Biztosan lesz idén is, a formátum meglepetés.B.B.M.: - Hány munkaóra megy rá a 2021-es tökéletesítésre?


G.M.: - A korábban említett 2-3000 munkaórából idén nagyjából 500 óra megy a Divide-ra. Ez lesz az eddigi “leg” - leghosszabb, legszebb, legnagyobb élmény.Köszönjük Marci az interjút, már nagyon várjuk az augusztust. 177 nap az indulásig!


Fotók: Benkő Dávid, Gangel Marcell, Szamos Márton,

Szerkesztette: Boros Balázs Mókus

594 megtekintés

Copyright Bikepacking Hungary - Kalandbringás Sportegyesület 2020
Budapest, Hungary

info@bikepackinghungary.com