Hogyan tervezzünk bringás útvonalat #1 - Melyek a legjobb kerékpáros utak?

Frissítve: 2020. júl 8.

Kíváncsi vagy, hogyan lehet élménydús, biztonságos kerékpáros túra útvonalat tervezni? Olyat amiben egy kis "gravel szósz" is van, de mégsem a legforgalmasabb gyalogtúra útvonalain vezet? Közel 4 év tapasztalatát foglaltuk össze ebben a cikk sorozatban. Olyan útvonalakat terveztünk, és teljesítettünk sikerrel mint Budapest-Torino, vagy Budapest-Isztambul, és a legnagyobb büszkeségünk a végig engedélyeztetett első bikepacking eseményünk, 5 Peaks 500. Összegeztük és leírtuk mindazt, amit tudunk és gondolunk erről a témáról. Jó szórakozást hozzá! Mivel tervezzek? Ezen az úton bringával elmehetek? …út ez egyáltalán?! Ha le szeretnél térni az aszfaltról egy ismeretlen helyen, az útvonal összeállítása kulcsfontosságú és korántsem magától értetődő feladat lesz. Egy csokor tippel segítünk, hogy széles legyen a mosolyod a kalandozásaid alatt.

“Keserű az uborka? Dobjátok ki. Tüskebokor van az úton? Kerüljétek meg. Mindössze ennyit kell tudnotok.”

Marcus Aurelius ezen tanácsa a bikepacking kedvelőinek is megszívlelendő. A kalandok alapvető ismertetőjegye, hogy nem várt nehézségekkel fogsz találkozni, amit némi talpraesettséggel és rugalmassággal meg fogsz tudni oldani. Azonban alapos felkészüléssel elérheted, hogy a nagy napon minden nagyjából terveid szerint történjen. A sorozat ezen első részében azt mutatjuk be, hogy milyen utakon bringázhatunk, hogyan érdemes összerakni az kaland első rétegét és az utak típusát.


Hol lehet/ merre érdemes egyáltalán bringázni? A választ két oldalról kell megvizsgálnunk: 1. Bringázni kijelölt kerékpáros úton érdemes!

A “kerékpáros út” kifejezés alatt nem csak a klasszikus aszfaltozott, sárga festésű bringasztrádákat értjük, hanem minden olyan utat (erdei ösvényt, MTB track-et is) amelyet egy nemzeti hatóság kerékpározásra jelölt ki.

Általános alapvetés és a világ minden pontjára érvényes, hogy ha kijelölt kerékpáros útra tervezed a kalandodat, akkor nem érhet meglepetés. Minden esetben legálisan, kerékpározásra alkalmas szakaszokon fogsz tudni haladni. Ha éltél/ jártál már fejlett kerékpáros kultúrájú országokban akkor tudod, hogy ott mennyire könnyen lehet találni élmény teli útvonalakat.

2. Hazánkban nem olyan nagy a merítés ilyen útvonalakból, ezért kerékpáros kalandorként előfordulhat, hogy “nemkerékpáros” utakat is igénybe kell vennünk. De ilyenkor milyen szempontokra figyeljünk? Az ugye biztos, hogy bringázni valamilyen úton fogsz. Az utak (javarészt!) állami tulajdonban vannak, és kategóriákat tekintve sok fajták lehetnek az erdei ösvényektől az autópályákig. Azokon az utakon, amelyek a nemzeti/nemzetközi autós úthálózat részei, a KRESZ szabályai érvényesek. Ezért ezeket nem vizsgáljuk. De mi a helyzet az alsóbbrendű utakkal? “Sima ügy, az erdőben úgyis van egy csomó út, jelölve is vannak” - mondanád. Azonban az erdei utak közül nem bringázhatsz bármelyiken. Kerékpározni csak a kijelölt erdei kerékpáros utakon és erdészeti utakon engedélyezett, és ezt fontos, hogy tiszteletben tartsuk. (Bővebben erről a Turista magazinban találhatsz egy cikket ITT) A jelölt gyalogos ösvényeket kerékpárral ne használd, bármennyire is csalogató, azok nem kerékpárosok számára készültek.

Kerékpáros útvonal jelölés a Pilisben

Ezek szerint csak azon a kevés erdei bringás felfestésen lehet tekerni? Szerencsére nem! Azokon kívül Magyarországon több Eurovelo útvonal halad át és vannak köztük kalandosak ;) Illetve léteznek további jelölt kerékpáros utak amelyet lokálisan tűznek ki az önkormányzatok vagy turista szervezetek. Például hallottál már az Ercsi-Etyek útvonalról? Szenzációs gravel szakaszokat tartalmazó élményút! https://www.openstreetmap.org/relation/6624342 Sajnos van az említetteken kívül egy kategória amely nagyon nehezen meghatározható: a magánutak. Ezek lehetnek föld/vagy burkolt utak és mivel ezek magánszemélyek tulajdonában vannak, hivatalosan csak akkor lehet rájuk behajtani, ha erre a terület tulajdonosa engedélyt ad. Mivel ez bringás túrák alkalmával nem túl életszerű, ezért az ilyen, jelöletlen utakat célszerű elkerülni, és többek közt emiatt is a kijelölt utakon maradni. Abban az esetben, ha jelölt az út, a tulajdonost a jelölést végző szervezet már megkereste és ő a beleegyezését adta telek használatára, tehát nincs mitől tartanod. Összegezve a leírtakat bringázhatóság szempontból ez a helyzet az utakkal:

Hogy azonosítsuk tervezéskor a kerékpározható és nem kerékpározható utakat? A legátfogóbb képet az Open Street Maps OSM Cycle térképén találjátok. Itt minden színes vonal kerékpáros utat jelöl. --Érdekességképp nézzetek rá Hollandiára :) -- A jelmagyarázatban láthatjátok, hogy a különböző árnyalattokkal jelölt vastag jelölt vonal “bringa autópálya”, a szaggatott vékony vonal földutas ösvény, amit használhatunk. Az OSM projekt megbízhatóságát mutatja, hogy Olasz hegyi gravel sztrádáktól Bulgáriai MTB útvonalakig minden esetben megbízhatóan tudtunk vele tervezni. Az OSM közösségi fejlesztésű, így Te is tudod szerkeszteni. Ha tudsz olyan bringaútról, ami nincs jelölve, a rendszerükben regisztráció után tudod jelezni a fejlesztési javaslatodat. Mi is fent vagyunk, csatlakozz Te is! A közösség hálás lesz érte!

Bulgáriában a Buzludzhához egy OSM-en talált MTB útvonalon mentünk fel. Életem egyik legjobb mászása volt!

Ha a fent leírtak szerint tervezel, és arra szeretnél tervezni amerre nem vezetnek kerékpáros utak, akkor mindenképpen tedd meg a következőt:

Zárd ki a “nem bringázható” szakaszokat: a jelölt túristaösvényeket láthatod az “OSM Outdoor” rétegeken vagy a turistautak.hu rétegein. A biztonság kedvéért főútakat mindenképp kerüld el kerékpárral, még akkor is ha nincs rajtuk tiltás. Ha nagyon ismeretlen terepre mész, akkor ne kockáztass! Magánutakat, jelöletlen utakat, és olyan területeket (erdészeti utakat) ahol nem tudsz megbizonyosodni az időszakos korlátozásokról, ne ejts útba! Például vadászati szezonban légy kimondottan körültekintő, és ha bármilyen tiltást látsz semmiképp ne folytasd az utad!


Ez így túl bonyolult! Nem lehet egyszerre látni mindent?


A mindent egyszerre megoldás a jelölt kerékpárút. Ahogy a cikk elején írtuk, azzal nem tudsz mellélőni. De tudjuk milyen a kalandvágy, úgyhogy ha szeretnél komplexen tervezni akkor a legjobb megoldás ez: Ahhoz, hogy tudd használni az OSM Cycle adatbázisát az útvonal tervezőben, egy olyan szoftveres megoldásra lesz szükséged amely felajánlja a térképréteg választást. A mi kedvencünk a ridewithgps.com de erre alkalmas a komoot vagy a Bikemap térképes tervezője is. Azzal, hogy a tervezővel rá tudod húzni a réteg által jelölt kerékpárútra az útvonaladat, óriási könnyítést kapsz. Fontos, hogy ezeknek a szoftvereknek az algoritmusai nem minden esetben annyira kifinomultak, hogy automatikusan a legjobb utakat ajánlják fel úgyhogy mindenképp javasoljuk, hogy nézd át, hogy merre szeretnének vinni, és korrigálj ha szükséges. A Bikepacking Hungarynál küldetésünknek tartjuk, hogy fejlesszük a kerékpáros útvonalak tárát, ezért a közeljövőben létrehozunk és megosztunk egy útvonaltérképet amelyeken általunk tervezett és bejárt kalandokat osztunk meg veletek .gpx fájlokkal, és képes leírással. Ha tudtok olyan útvonalról ami bringásként kihagyhatatlan, akkor osszátok meg velünk az info@bikepackinghungary.com címre, szívesen veszünk minden tippet, és vállaljuk, hogy feldolgozzuk és megosztjuk a közösséggel! Köszönjük, hogy elolvastátok a cikket, a következő részben a tervezés folyamatával foglalkozunk majd részletesen! 2020.04.26. Írta: Gangel Marcell és Várnagy Szabolcs
1004 megtekintés

Copyright Bikepacking Hungary - Kalandbringás Sportegyesület 2020
Budapest, Hungary

info@bikepackinghungary.com