top of page

Főzés a szabadban II. - Edények, eszközök, kiegészítők

3 dologra van szükségünk ahhoz, hogy meleg, tápláló étel kerüljön a tányérunkra a vadonban:

  • Az ételkészítéshez szükséges hőre.

  • Egy edényre, vagy valami hasonlóra, amiben megfőzzük.

  • És alapanyagra.


Előző bejegyzésünkben, az első ponttal foglalkoztunk, a különböző főzőket vettük sorra. Ha nem olvastad, érdemes átfutnod rajta.


Ebben a cikkünkben a szabadban való sütéshez-főzéshez praktikus edények, eszközök kiválasztásához szeretnénk némi támpontot adni. Nézzük miből válogathatsz!


Nyárs

  • A jó öreg szalonnasütés! Nyársalni egyszerű és jópofa. Sok mindent meg lehet sütni egy bot végére tűzve. A legnagyobb hátránya, hogy ki kell vágni érte egy friss, élő ágat.


Alufólia

  • Triviális, nem? Legegyszerűbb felhasználása, amikor egy darab alufóliába csomagoljuk a nyersanyagokat és a parázsra tesszük. Ha már otthon összekészíted a vacsorának valót, este már csak bele kell tenned a tűzbe. Krumpli, kukorica, hús, egyéb zöldségek. A britteknél “jacket potato” néven szerepel a töltött krumpli. Rendkívül egyszerűen készíthetsz ínycsiklandozó, kalóriában gazdag vacsorát:

  • Fogj egy nagyobb krumplit (akár édeskrumplit), hosszában vágd ketté, de ne teljesen, egy kis rész tartsa össze a krumplit. Fűszerezd meg, tehetsz bele sajtot, bacont, gombát, tejfölt, zöldséget, stb. Alaposan csavard bele egy alufóliába. (Tipp: Nagyobb boltokban lehet kapni vastagabb, kifejezetten grillezéshez való alufóliát. Ha ilyet használsz kevésbé kell aggódnod, hogy kiszakad és kifolyik a vacsorád.) Parázsba vele! Nagyjából 20-25 percet számolj sütési időnek. (Tipp: Ha pár csepp olivaolajat, vagy vajat teszel a "tasakba", még szaftosabb ételt kapsz.)

  • Egy másik felhasználási módja az alufóliának, ha “serpenyőként” használod: keress egy lapos követ, tedd a parázsba, ha felforrósodott tegyél rá egy ív fóliát és már süthetsz is rajta! Az erősebb fóliánál a követ is elhagyhatod (használd 2 rétegben).


Serpenyő

  • Szuper kemping serpenyőket találhatsz a túraboltok választékában. A levehető, lehajtható nyél és teflon bevonat ma már mindennapos egy-egy ilyen eszközön (ez igaz a többi edényre is). Serpenyős zöldség, hús, palacsinta, naan kenyér vagy tortilla, szalonnás tojás, csak a képzelet szab határt. Ha teflonosat választasz, érdemes fakanalat is használni, hogy növeld a serpenyőd élettartamát. Ha hosszúnak találod a kanál nyelét, fűrészeld le bátran!


Fazék

  • Már akár egy 1 L-es kis fazékban is számos ételt készíthetünk. A teljesség igénye nélkül: rizst (bulgurt, kuszkuszt, hajdinát), kását, tésztaételeket. Vizet forralhatunk, esővizet gyűjthetünk benne, és a mosogató “kagyló” is megoldva. Érdemes fedővel rendelkezőt választani, sok energiát (benzint, gázt) és időt megspórolhatsz vele.