Bikepacking alapok #2 - hogyan pakoljunk be a táskákba?

Frissítve: 2020. júl 8.

Mindegy, hogy egy egy éjszakás kalandra készülsz, vagy világkerülő túrára. A felszerelésednek mindig kéznél kell lennie a lehető legpraktikusabb módon. Az előző cikkünkben bemutattuk, hogy a bikepackingben használt minimalista táskákat miként tudod használni, ebben a részben szeretnénk bemutatni, hogy mit hova érdemes pakolni.


Jól néz ki, de praktikus is?

A cikkben leírtakat főleg tapasztalati úton tanultuk meg, összesen kb. 8000 bikepackinges kilométer és 30-40 szabadban töltött éjszaka után.

Érdekesség: a katonai alakulatoknál a túlélési kiképzések egyik legfontosabb pontja, hogy megtanítják, “izommemóriába égetik” a felszerelés pontos helyét a táskákban, hiszen ott szó szerint életet menthet ha ismerik, hogy hol van a tartalék lőszer vagy az elsősegély felszerelés. Persze a bikepacking esetén a legtöbbször ennyire nem komoly helyzet, de nagyon jól jön, ha nem kell ki és bepakolnod a táskád hatodszor is, hogy megtaláld az USB kábeled. Illetve ne felejtsétek, első a biztonság: ha elesel és megsérülsz, tudnod kell hova nyúlj a telefonodért és a kötszerért.

Irányelvek

Bármit is tervezel, próbáld ki az esemény/túra előtt! Szerezd be az összes cuccot, rámold fel a bringára és menj egy hosszabb kört, lehetőleg hasonló terepen, mint amilyen a túra is lesz. A súly elosztása drasztikusan befolyásolni tudja a bringa kezelhetőségét és az is csak menet közben fog kiderülni, ha mondjuk bringa kábelei és a táskák nem jönnek jól ki egymással. Vagy éppen az, hogy a derékalj amit vettél nem kényelmes, vagy a svájci bicska rozsdás. Fontos, hogy mindent kipróbálj, és megismerkedj, megbarátkozz az eszközeiddel, hiszen kint a vadonban nem lesz pótalkatrész. (vagy csak akkor, ha azt is viszel magaddal)

A felszerelés elosztására nekünk nagyon konkrét javaslatunk van: tapasztalataink alapján a legjobban bevált pakolási elrendezés:

1. A kormánytáskában az alvó “setup”

2. A váztáskában és a “feed bagben” azok, amik nap közben kellhetnek. 3. A nyeregtáskába pedig mehet a váltóruha és a maradék, nem túl fontos dolgok, amiket nem kell gyorsan elérni. Irányelvként a legfontosabb, hogy a súlypontot tartsd alacsonyan. Például a nyeregtáskába minden nehéz dolgot az aljára, a nyeregcsőhöz közel pakolj.

Ha egy könnyen átlátható listát szeretnél az általunk ajánlott motyóról, katt ide!

1. Kormánytáska

A kormánytáskában tároljuk az alváshoz szükséges összes felszerelést. Ez még tapasztalt túrázóknak is meglepőnek, tűnhet, de higgyétek el, manapság már 40-50 ezer forintból be lehet szerezni egy ultrakönnyű kempingszettet. A része a hálózsák, a derékalj és a sátor. Szerencsére azon kívül, hogy elférjenek elöl, sok más követelmény nincs ezekkel az eszközökkel kapcsolatban. Nap közben nem fognak kelleni, este kipakolod, alszol, majd reggel újra bepakolod.

Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy ezek mindegyike vízhatlan csomagolásban (drybagben) legyen. Kevés lélekölőbb dolog van, mint amikor egy hosszú nap után, fáradtan egy hideg és vizes hálózsákba kell belebújnod.


Ultrakönnyű pehely hálózsák egy vízhatlan drybagben

A kormánytáska tetejére ajánlunk egy kiegészítő táskát (“accessory bag”) amibe menet közben is elérhető csomagokat érdemes tenni, például snackeket vagy egy szélmellényt/esőkabátot. Nincs annál rosszabb, mint amikor egy zápor kerülget és 10 percenként megállsz 3 percre öltözködni, mert egyszer a sok réteg miatt ömlik rólad a víz , egyszer pedig hidegrázással ázol. A jó kabát/ mellény egy olyan kiegészítő, ami rövid vagy hosszú túrán egyaránt az egyik legjobb barátod lesz. Ha teheted, pehelysúlyú, gore-tex membrános, speciális bringáskabátot válassz. A kiegészítő táskák közül sok olyan modell létezik, amelyik könnyen lecsatolható, így ha irataidat, pénzedet is itt tárolod, akkor ha befutsz egy boltba, vagy megállsz egy pihenőben, akkor könnyedén magaddal viheted.


Acepac lecsatolható kiegészítős táska

2. Váztáska

A váztáskák esetén a lehető legnagyobbat válaszd. Ha van lehetőséged a kulacsokat kiváltani tömlős “camelbak” víz rendszerrel, akkor a teljes háromszöget kitöltő modellt ajánljuk. Ebben az esetben hatalmas pakolási kapacitás keletkezik, ráadásul a lehető legjobb súlyponttal, jó mélyen. Ezen a képen Bagoly Levi látható a Transcontinental céljában, aki szuper elrendezésben, nyeregtáska nélkül pakolja fel a kerékpárját, teljesen kihasználva a váz méreteit.

Ha nem sikerül teljes váztáskát választanod, vagy nem tetszik (ez is lehet) akkor is ajánljuk, hogy a kulacsaid fölött minél nagyobb táskát tegyél ide, és töltsd ki a benne lévő helyet egészen addig míg a lábaid között elfér és nem nehezíti meg a tekerést. Tényleg nagyon szuper, hogy közel vannak az itt tárolt felszerelések, és menet közben is elérhetőek, valamint az irányítást sem rontják nagy mértékben mint a kormány vagy a nyeregtáskák. Szerintünk a váztáska az egyik legjobb dolog amit magával hozott a bikepacking a kerékpáros túrázás világába.


A váztáska általunk ajánlott tartalma a “mindenféle cuccok” jelzővel írható pontosan körül. Powerbank, extra belső, mini pumpa (amire rátekerhetsz némi szigszalagot!), esetleg pár CO2 patron és a hozzájuk tartozó szelep. Egy spork, plusz egy jó kés sosem árt. De a tisztálkodó csomag: naptej, fogkefe, fogkrém, tusfürdő is beszórható, a kis rekeszekbe pedig némi gyógyszert is be lehet tárazni, biztos ami biztos alapon. Ha hozol magaddal sebtapaszt, kötszert, fertőtlenítőt (célszerű), ezek is jó, ha kéznél vannak egy külön zárt, tiszta csomagolásban. A bikepacking közösség üdítő tulajdonsága, hogy nem beszél senki a láb szőrtelenítésről. Cserébe kapunk egy másik, közepesen kellemetlen beszédtémát: nálunk a seggkrém (chamois cream) fontossága értékelődik fel. Hosszú hosszú hosszú órákat és napokat töltünk egyhuzamban a nyeregben, ezért a seggkrém alap és a váztáskában a helye.

Töltőkábelek, kis tornazsák, multitool, pótgumi. Minden is jól jön a nyeregtáskában, és kéznél is van

A szervízkészleted kiemelt jelentőségű lesz egy bikepacking túrán, hiszen a bringát menetképesen kell tartanod akár több száz kilométerre a legelső bringa szervíztől. Minimálisan szükséged lesz multitoolra, láncszerszámra, pót fékbetétre, láncolajra. Az előbbiek mellé kelleni fog egy rongy, amivel minden este letörölheted a láncod. Ha egy pár gumikesztyűt és nedves törlőkendőt is begyűrsz, akkor profi vagy. Így az apróbb javításokkor nem koszolod össze magad annyira és minimális szinten tisztálkodni is tudsz a semmi közepén, ami a komfort érzeteden hatalmasat fog dobni. Ez a szett viszonylag nehéz lesz, és minél mélyebbre kellene pozícionálnod. Mi azt ajánljuk, hogy az alsó csőre kívülről rögzítsd ezeket egy szerszámos kulacsban.


A piszkos munkához vigyél kesztyűt, imádni fogod. (és el is fér egy szerszámos kulacsban)

Feed bag/ felső cső táska


A kormányra és stucnira rögzíthető feed bag szuper kis találmány. Induláskor kevés dolgot szoktunk ide tenni, hogy könnyen alkalmazkodjon az élet történéseihez. Begurulsz egy McDrive-ba és kérsz egy zacskó sült krumplit? Ide. Eltennéd a napszemüveged? Simán. Vettél egy dobozos kólát amit nem szeretnél egyből lehúzni? Itt hűtsd! Valahova tenni kell a powerbankot, hogy menet közben tölthesse a Garminod? Erre is jó. De akár a pénztárcád és az irataid is lakhatnak itt pár zselé társaságában.


Kéznél van, és jól pakolható. Feed bag for president!

3. Nyeregtáska

Feltűnt az eddig leírt tartalmi ajánlásokból, hogy ruha még nincs nálad, ugye? Mindent, amit a túrád során majd fel akarsz húzni, de nem valószínű, hogy menet közben kelleni fog, ide gyömöszölhetsz. Egy extra nadrág, aláöltöző és felső. Zokni. Egy sima póló és egy játszós rövidnadrág sosem árt, ahogy a törölköző sem. Kézmelegítő, lábmelegítő, netán egy hosszú aláöltöző is elférhet. Csak ne engedj a kísértésnek és ne pakolj bele túl sokat. Az aranyszabály, hogy a nyeregtáska ne legyen túl nehéz, és ami nehéz benne az legyen minél “mélyebben” a nyeregcsőhöz közel.


Pro tipp: a 20%-át feltétlen hagyd üresen, hátha kapsz vagy veszel valamit út közben amit szívesen magaddal vinnél.
A nyeregtáskába is színkódolt drybagekbe csomagolunk. Kék a felsők, zöld az alsók zacsija

A “kilengésről”: a nyeregtáska az egyik legnépszerűbb kiegészítő, sokan használjuk. Első bálozó túrázók gyakran esnek abba a hibába, hogy túlpakolják. Mindent ide tesznek, és egy óriási tömlős sajthoz hasonlóan rögzítik a nyeregre. Ez nem csak a korábban említett súlyponti eloszlást rontja, de előidéz egy másik jelenséget, a kilengést is. Szegény nyeregtáska annyira tehetetlen lesz a nagy súllyal, hogy a 2-3 felfogatáson nem tudja megfogni magát, és oldalirányban szörnyen elkezd mozogni. Ez valami rettenetes érzés a nyeregben ülve, balesetveszélyes és még szarul is néz ki. Alacsony kategóriájú olcsó táskáknál ahol a felfogatás nem elég átgondolt vagy magas minőségű, sajnos ez nagyon gyakori tünet. Megszüntetni nem nagyon lehet, kizárólag kezelni azzal, hogy nagyon kicsi súlyt pakolunk bele. Összegezve tehát ne üljetek fel annak, hogy ha egy nyeregtáskára írva azt látjátok, hogy 14, 16 vagy 20L. A felfogatási minősége számít, és a tömeg amit el tud cipelni. 20L levegő az nem szükséges egy nagy túrán, 20 L ruha viszont akkora súly, hogy el fogjátok dobni tőle a biciklit egy singe trail lejtőn. Szerintünk reálisan 8-12 L csomagnak megfelelő egy sima (csomagtartó nélküli) nyeregtáska.


Ezen a lenit képen egy rossz példa látható: ez a nyeregtáska -ha nem egy lufi van benne- akkor túl nehéz lesz, és túlságosan hátra teszi a súlypontot. Minden bizonnyal óriási kilengéseket is fog produkálni. (fotó: ebay.com)


+1 Egyéb minimalista bikepacking alternatívák


Ahhoz, hogy manőverezhetőek maradjanak a járgányaink és legyen náluk felszerelés, van még pár jó megoldás: 1. Az ultrafutó hátizsákok. Szuper könnyűek, és a futás miatt úgy fejlesztették ki őket, hogy kényelmesen lehessen hordani őket sportolás közben is. A többségükben van nagy kapacitású vizes tartály ivócsővel, és simán elfér benne egy esőkabát, illetve a napi kajánk. Elsősorban lakott területektől távoli túrákra ajánljuk ahol nagyon fontos lehet az a plusz folyadék és étel mennyiség amit ezzel a megoldással el tudunk vinni magunkkal. De őszintén, akkor is hasznos, ha nincs kedvetek feldobni a váztáskát, és csak ki akartok menni az erdőbe egy hosszabbat montizni.

2. Az ultrafutó hátizsáknál jóval egyszerűbb egy sima összehajtható tornazsák, ami nagyon kis helyen elfér, de kibontva viszonylag vállalhatóan lehet benne 5-10 L csomagot szállítani ha a szükség megkívánja. 3. Nagyon magától értetődik, de bringás körökben mégsem az: zsebes nadrágok. Kerékpáron sokakkal egyetemben mi is esküszünk a bélelt simulós nacikra, azonban túrákon fölötte mindig hordunk egy zsebes nadrágot. Iratok, telefon, kulcsok, stb. nagyon ésszerű és biztonságos tárhelye, ráadásul jóval szofisztikáltabb megérkezni a civilizációba egy ilyenben mint egy cicanadrágban. Több száz fontos Rapha megoldás indított el egy trendet, amire más olcsóbb gyártók is felültek: a kedvenc bringás shortjaink is kapnak zsebeket.

Így néz ki hát a mi olvasatunkban a bikepacking típusú minimalista kerékpár túrázásra való felkészülés ami a csomagokat illeti. Persze, ezek csak irányelvek. A bikepacking a találékonyságról szól, így idővel mindenkinek kialakulnak a saját szokásai. Ha kérdésed van, írj kommentet vagy nézz be a facebook csoportunkba és szívesen segítünk!

Köszönjük, hogy minket olvastatok, hamarosan jövünk egy újabb epizóddal! © Bikepacking Hungary 2020 Írta: Várnagy Szabolcs és Gangel Marcell Képek: Benkő Dávid Kerékpár: Csepel Deepspace

Táskák: Apidura és Blindchic


744 megtekintés

Copyright Bikepacking Hungary - Kalandbringás Sportegyesület 2020
Budapest, Hungary

info@bikepackinghungary.com