top of page

Bikepacking csomagtartók a Tailfin boszorkánykonyhájából

Frissítve: 2021. máj. 11.

Mielőtt bárki skizónak érezné magát, hiszen eddig arról volt szó, hogy bikepacking=kevés cucc, most meg csomagtartókat emlegetek, mindenkit megnyugtatok, nincs itt semmi tudathasadás. Bikepacking stílusban is használnak csomagtartókat és úgynevezett cage-eket. Ez utóbbiak nagy, kulacstartóra emlékeztető tartók a villán, alsócsövön, netán a támvillán. Leginkább, a könnyebb súlyú felszerelés szállításásra alkalmasak. Csomagtartókra ugyan úgy szükség lehet egy bikepacking túrán, mint az oldaltáskás, klasszik túra felállásban. És hogy elejét vegyük annak, miszerint bárki úgy érezné megcsalja a bikepacking szellemét, két dolgot tudnék mondani. Először is ne foglalkozz az okosokkal, akik megmondják neked, mi elfogadott és mi nem, másodszor pedig van az a helyzet ami indokolja és nincs választásod! (Nem beszélve arról, hogy akik nem ismerik ezek létjogosultságát, azok valószínűleg nem voltak még hosszabb túrán, vagy extrémebb körülmények között.). Mire gondolok? Az első a tél. Nemrég ért véget az Iditarod Invitational kerékpáros verseny, ahol fat bike-okkal teszik meg a több napi távot, téli körülmények között, hóban, mínusz húszban. Vastag hálózsák, meleg cuccok, nagyobb pakk, hopp, már be is figyel egy hátsó csomitartó. Érdemes átnézni az eseményről készült fotókat, szinte minden bringán kötelező kellék a hátsó csomagtartó.

Egy kis extra hely hátulra.

De nem kellenek extrém időjárási körülmények, elég csak kalandvágyónak lenni és egy olyan országban bringázni, ahol rosszabb az infrastruktúra, ritkábbak a boltok, több élelmet, vizet kell magunkkal vinni. Máris hasznát vesszük egy extra, hátsó helynek. Ha ilyen, talán nevezhetjük “expedíciós bringázásra” adod a fejed, biztos, hogy nem azon a + 4-500 grammon fog múlni, amit a csomagtartó hozzáad a felszereléshez. Viszont a boldogulásodhoz elengedhetetlen.

Milyen lehetőségeink vannak?

Hátsó csomagtartókból Dunát lehet rekeszteni, azonban ha egy kicsit másra van szükségünk, mint oldalról felkattintani az oldaltáskáinkat, netán terepre mennék, szélesebb gumikkal (Akárcsak 2.2 fölött...), bizony elkezdhetjük vakarni a fejünket, hogy hogyan tovább. Pláne, ha a kerékpárunkat nem látták el, csomagtartó rögzítésére alkalmas szemekkel. Totál zsákutca! Az Egyesült Államokban kisebb-nagyobb manufaktúrák készítenek speciális, bikepacking kompatibilis csomagtartókat, ezeket kis hazánkból elérni azonban nem könnyű. És el is érkeztünk cikkünk főszereplőjéhez, aki ötletes csomagtartóival, táskáival és rögzítési rendszereivel bebizonyítani látszik, hogy van még új a nap alatt.


A bristoli székhelyű, angol Tailfin (jelentése: ‘farokuszony’) önmagát dizájner cégként aposztrofálja, aki kerékpár, azon belül is bikepacking specifikus csomagtartó és táska rendszereket tervez és gyárt. Stílusukra jellemző a minimalista dizájn és maximális funkcióra való koncentrálás. Első csomagtartó próbálkozásukat, az “S” széria elődjének számító T1 modellt, rögtön, a dizájner szakma Oscarjának számító Red Dot díjjal jutalmazták. Ez azért nem annyira rossz kezdés. Eme első nagy dobásuk egy olyan csomagtartó és hozzá való (aero pack) táska rendszer volt, mely méreteivel, egyszerű fel-le szerelésével sok újat hozott a minimalista csomagszállítás világába. Ez azóta csak finomodott. Csomagtartóik rettenetesen modulárisak. Gyakorlatilag, minden mindennel passzol és magunk legózhatjuk össze a kerékpárunkra alkalmas setupot,


Egy kis legózás, nagyfiúknak.

Rögzítheted a csomagtartót vázra, nyeregcsőre (igen, dropperra is!), alul csomagtartó szembe vagy magára a tengelyre. Pofon egyszerűen és gyorsan fel- és leszerelhetőek. Mindezzekkel elérték, hogy a rendszerük, gyakorlatilag bármilyen kerékpárra felszerelhető legyen. A vázon meglévő rögzítő szemek nem feltételek többé. Termékeik között megtaláljuk kimondottan bikepacking túrákhoz, ultra versenyekhez, és mindennapi ingázáshoz is a legmegfelelőbb csomagtartót.


Csomagtartók.

Két fajta hátsó csomagtartót találunk a Tailfin cég kínálatában, az “X” és az “S” szériát. Mindkét széria 3 modellt tartalmaz. “ONE”, “TWO”, “THREE” fantázianévvel. A csomagtartó rendszerek (legyen az 1,2, vagy a 3-as modell) képesek 2.9-es külsővel is elboldogulni 29-es kerékméretnél, 3,5-ös külsőt kezelni 27,5 gumiméreten, és 4.0-s fat bike gum