A kint alvás művészete 1. - Mindent a bivakolásról

Frissítve: 2020. nov 11.

Csak képzeld el, amikor egy hosszú, koszos, fáradságos nap után a szennyestartóban landol az átizzadt mezed, és percekig áztatod magad a forró zuhany alatt. Lábadat feldobva a kanapéra, elszürcsölsz egy fehérjeturmixot, amit frissen sült pizzával kísérsz le, és arra gondolsz, talán még fagyi is maradt a hűtőben… Ekkor felébredsz valami neszre és rájössz, hogy a matracodon fekszel, a szabad ég alatt a koszos mezedben. Eszedbe jut, hogy csak a kezed és az arcod mostad meg a jéghideg patakban, mielőtt megvacsoráztál. Nem friss pizza volt, csak hideg szendvicsnek való, mégis úgy faltad az ételt, kiélvezve minden falatját, mintha napok óta nem ettél volna. Még érzed a tábortűz füstjének szagát, amit lenyom a hajnali pára az alvók közé, nyakadig húzod a hálózsákod, és mosollyal az arcodon visszaalszol.


Sokan, köztük jelen cikk írója is, nem csupán a bringázás élvezetéért szállnak nyeregbe. Ne érts félre, imádok tekerni, rövideket is, a bringa számomra nem csak egy eszköz, ami lehetne bármi más is. A bringa a tökéletesség szimbóluma. Mégis akkor teljes a kaland, ha nem csak az erdőben kezdődik, de ott is ér véget. Ebben a cikkünkben annak szeretnék utána járni, hogy miként érhet jó véget. Mert bár kemények vagyunk, oroszlánokkal küzdünk meg ha a szükség úgy hozza, spártai kitartással nézünk szembe bármivel (is), de azért ha lehet éjjel aludjunk már egy jót! Górcső alá veszem mit érdemes tudni a bivakolásról általában, a különböző technikákról és szettekről. Jobb-e az egyik a másiknál? Milyen előnyei és hátrányai vannak a különböző alvási módoknak? Hogyan válassz felszerelést? Ezekre és még sok más hasznos kérdésre igyekszem választ adni. Tarts velem!

A nappali kaland vége egyben az éjszakai kaland kezdete is. (forrás: pixabay.com)


A Bivak. A bivak (bivouac) francia, katonai szakkifejezés, természetben való ideiglenes éjszakázó hely, vagy tábor. Míg régebben többnyire a hegymászók taktikájának volt szerves része, ma már a túrázók és kerékpárosok is otthonosan használják a szabadban alvás e technikáját. Mi több, felszerelések tömegét dobják piacra, hogy mindenki számára elérhető, és kipróbálható legyen a bivakolás.


Hogyan lehet bivakolni? Kezdem a legegyszerűbbel; leteríted a polifoamod ráheveredsz és behunyod a szemed. Kész! “Cowboy camping”-nek hívják az amerikaiak. Egy rövidebb túrán, amikor az előrejelzés jó időt ígér, nem kell ennél szofisztikáltabb megoldás. Azért érdemes felkészülni, mi van ha ott terem egy kis zápor. Betehetsz pl. egy könnyű ponyvát, életmentő bivakzsákot, vagy egy esőbeálló környékére tervezni az éjszakai megállót. Merüljünk hát el a bivakolás “tudományában”!

Ez a srác annyira kemény, hogy csak tüzifát vitt magával... (forrás: pixabay.com)


Bivakzsák (angolul bivvy)- avagy a töltött kifli. Végeredményben egy nagy, vízálló zsák, amibe belerakod (vagy nem) a matracod, a hálózsákod, belebújsz és bebábozódsz.


A bivakzsákok fajtái.

Limitált védelmet nyújtó. Egyszerű nylon bivakzsák, ami fröcskölő víztől (pl.: a felcsapódó esőtől) és a széltől jól megvédi a hálózsákod. Leginkább ponyva alatt szokás használni. Ezek a zsákok nem rendelkeznek olyan mértékű vízállósággal, hogy önmagában is teljes védelmet nyújtsanak. Cserébe kicsire összecsomagólhatók, és csekély súlyuk van (kb. 0,3 kg). Az arcnál többnyire nyitottak és gyakran cipzár nélküliek. (Érdemes cipzáras változatot vásárolni, ha nem szeretnél szenvedni a be- és kikecmergéssel, cserébe az nehezebb lesz.)

Részleges védelmet nyújtó. Ezek a zsákok már megvédenek a direkt esőtől, robosztusabbak, vastagabbak. Védi a tested nagy részét, de az arcnál nyitott, így kb. az nem mászik be a zsákodba és az arcodba, ami nem akar. Magashegységekben már nem sok minden mászkál, így ott ez a fajta nyugodtan használható. Míg olyan helyen éjszakázva, ahol mérges kígyók, pókok, skorpiók és bogarak grasszálnak, nem feltétlenül a legokosabb választás. Léteznek olyan zsákok, amelyek el vannak látva szunyoghálóval, csak merevítés híján az arcodba lóg, és így annyira nem látom sok értelmét.

Teljes védelmet nyújtó. Ezek a zsákok amellett, hogy megvédenek az elemektől, az arcodat is védik minden “behatolótól”. Ezt úgy érik el, hogy fém merevítést tesznek a fejrészhez (esetleg végig az oldalakon vagy a lábnál), ezzel kupola szerűen eltartva a zsákot az alvó arcától (is).

Teljes védelmet nyújtó bivak, merevítéssel. (forrás: pixabay.com)


Anyaga és súlya. Szimpla nylon, gore tex, amely a legnehezebb de egyben a legjobban is lélegzik, és további nem gore tex, de vízálló, könnyű anyagok. A bivakzsákok kezdeti előnye, vagyis a relative kicsi súlyuk, az ultra könnyű sátrak térhódításával eltűnni látszik. Egy gore tex, csupán részleges védelmet nyújtó bivakzsák, könnyen eléri az 1 kg-ot. A piacon (na nem a Józsefvárosin) könnyen találni ilyen súlyban (bár jóval drágábban) kétszemélyes, duplafalú sátrakat. Akkor mégis mi a bivakzsák előnye? Jöjjenek a prók és kontrák.


A bivakzsák előnyei:

 • A súlya akár kevesebb is lehet egy sátorénál, nem beszélve a csomagolt méretéről.

 • Pillanatok alatt bele tudsz bújni, nem kell a sátorállítással bajlódnod.

 • Akár 10 fokot is rá tud dobni télen a hálózsákod komfortjára (egy -10 fokos komfortfokozatú hálózsákból, -20 fokost csinál).

 • A végére hagytam a legnagyobb előnyét a sátorral szemben, hogy bárhol használhatod. Mindenhol aludhatsz benne, ahol fekve te magad is elférsz. Sziklák között, egy asztal tetején, barlangban, híd alatt, egy beton, autó parkolóban. Nem kell aggódnod, hogy nem tudod a sátorfeszítő pöcköket leszúrni a földbe, homokba, friss hóba, hogy nincs elég hely a sátornak, vagy túl meredek a terep hozzá.


És hátrányai:

 • Könnyen elázhatsz. “Hát, hülye ez a gyerek? Az előbb írta, hogy véd az eső ellen!” Ez valóban így is van, csak kezdjen el később esni, miután már bent vagy, és ne essen mikor kimászol belőle, különben vizes leszel. Ha esik, a bivakzsákod fölé bizony szükséged lesz egy ponyvára.

 • +10 fok. Ezt nyered télen. Meg nyáron is. Akarod te ezt? Érdemes ezzel számolni egy nyári kint alvás alkalmával. Ha meleg van izzadsz, és mivel a bivakzsák tulajdonképpen egy szimplafalú “sátor”, gondolhatod mi következik. Így van, kondenzáció. A bivakzsákok egyik sajátos jellemzője, hogy bent lecsapódik a pára és el tudsz ázni. Persze ne úgy képzeld el, mintha egy kád vízben feküdnél, de nedves lesz a hálózsákod, és a zsák maga is. Ha csak egy gyors, egy éjszakás kalandra vállalkoztál, nincs nagy gond. Hazaviszed, megszárítod, kész. De ha több napos túrán vagy, időt kell szakítani rá, hogy megszárítsd, különben este nem leszel boldog amikor előveszed a még mindig vizes felszerelésed. Télen inkább ráfagy belűlről az izzadságod, ami abból a szempontból szerencsésebb, hogy száraz és le tudod rázni a zsákról. Bivakzsák egyenlő kondenzáció, ez sajnos vele jár.

 • Ha a bivakzsákod nem teljesen zárt, akkor bizony számolnod kell azzal, hogy nem feltétlenül alszol egyedül. Felcsillanó szemek és az egyéjszakás kaland gondolata... én a bogarakra gondoltam.

 • Limitált hely. Bár a nagyobb bivakzsákokban akár még meg is tudsz fordulni, azért így is eléggé szűkösen leszel. Be tudod magad mellé rakni a mobilodat, a pénztárcád meg a power bankod, de az összes többi cuccod kint fog maradni.


Az ára. Szándékosan nem írtam sem a pro sem pedig a kontra oldalhoz, mert akárcsak sátrakból, bivakzsákból is létezik olcsóbb és drágább darab. A használható, egyszerűbb konstrukciójú, részleges védelmet nyújtó zsákok 20.000 Ft környékén indulnak, míg egy merevítéssel ellátott, komolyabb darabért akár 100.000 Ft-ot is elkérnek.


Mikor jön jól és mikor kerüld el a használatát? Szembetűnő, hogy mennyivel több érv szól ellene, mint mellette, de ez közel sem jelenti azt, hogy használhatatlan lenne, csak jó helyen és jó időben kell bevetni.

A bivakzsákot (legjobb tudomásom szerint) a hegymászók találták ki. Olyan körülmények közé, ahol száraz a levegő, leginkább hó formájában hullik a csapadék, és 1-2 éjszakát kell átvészelni benne. Ezt tartsd fejben, mikor bivakzsák vásárlását és használatát tervezed. Száraz, hideg (hűvösebb) időben, rövidebb alkalmakra (ha ponyva nélkül tervezed használni) jól jöhet.


Ponyva. A ponyvát (angolul tarp) bivakoláskor használjuk, magában (a földön aludva), függőágy fölé vagy egy bivakzsák kiegészítőjeként. Kötéllel fák közé, túrabotok, sőt a bringád segítségével is kifeszítheted és alá bevackolhatod magad.


Anyaga és súlya. Az egyszerű barkácsáruházas takaró ponyva sima nylon. Strapabíró, cserébe nehéz. Olyat válasz amin vannak a rögzítéshez fém gyűrűk! A kifejezetten outdoor felhasználásra szánt darabok ripstop nylonból készülnek, hegesztett varratokkal. Súlyuk 3-500 g körül mozog. A ponyva önmagában nem nagy súly, de ha hosszászámolod a kötelet, az esetleges bivakzsákot, a pöcköket (helyettesítsd kövekkel vagy botokkal), már egy kiló környékén-fölött jársz.


Előnyei:

 • Sokféle formában kifeszítheted, az éppen aktuális igényednek megfelelően (itt találsz egy elég kreatív listát).

 • Kicsi súly és méret (az egyik legkönnyebb Dyneema anyagú egyszemélyes ponyva 130g!)

 • Jobban szellőzik mint egy bivakzsák. Kondenzáció itt is előfordulhat, de nincs kontakt a hálózsákod és a ponyva között, továbbá kevésbé lesz alatta meleged egy nyári éjszakán.

 • Az ára. Egy olcsóbb barkácsáruházas takaróponyvát (figyelj, hogy ne szőttet vegyél, mert azon befolyik a víz) is kifeszíthetsz a fekhelyed fölé, nem fog többe kerülni 3-4000 Ft-nál. A komolyabb, kimondottan outdoor felhasználásra készült ponyvákat megkapod 20.000 Ft-tól.

 • Multifunkciós. Használhatod padlónak (a matracod alá), ráülhettek napközben vagy a táborhelyen, de aláülhetsz főzni is.

 • A ponyva vadabb. Azzal, hogy kilátsz a ponyva alól, és nem vagy elzárva a természettől (mint egy sátorban), sokkal nagyobb kaland kint aludni.


Hátrányai:

 • Nagy viharban vizes lehetsz oldalról és alulról is, ezért kell valami plusz védelem (pl. bivakzsák).

 • Hidegebb. Mivel nincsenek falak, se padló ami bent tartaná a meleget, hűvösebb, mint egy sátor.

 • Mivel egy teljesen nyitott valamiről beszélünk, a szúnyogok és egyéb bogarak élve felfalnak, ha nem védekezel valahogy ellenük.

 • Gyakorlat kell a felállításához. Mivel a sátrat minden alkalommal ugyan úgy kell felállítani, egy idő után csukott szemmel is menni fog. A ponyva más. Mivel mások a környezeti adottságok (Van-e fa? Hány db.? Hogy helyezkednek el? stb.) minden alkalommal egy kicsit másképp kell felállítani a ponyvád. Ez főleg az elején, amíg nem vagy gyakorlott, jóval hosszabb idő, mint egy sátorállítás. Továbbá nem árt ismerni néhány hasznos csomót.

 • A falak hiányából adódóan jobban ki vagy téve mindennek. Bárminek, vagy bárkinek aki arra jár. A sátor ad egyfajta biztonságérzetet, és nem véletlenül. Személyesen hallottam történetet a sátor körül sétáló oroszlánokról, miközben bent aludt (volna, ha nincs besz@rva) a tulajdonosa. Az állatok nem tudják, hogy könnyűszerrel széttéphetnék a sátrat, számukra az (legtöbbször) fal, ami áthatolhatatlan. A ponyva alá bármi (és bárki) benézhet.

 • Az intimitás hiánya. Ugyancsak a nyitott mivoltából fakad, hogy nem tudsz úgy elvonulni, átöltözni, a kényes részeken bevetni a nedves törlőkendőt… Egy éjszakát persze bárki kibír ezek nélkül, de hosszabb úton szükséged van néha egy kis elvonulásra, nyugalomra. Egy ponyva alatt ez kevésbé valósul meg.

 • Ugyanígy a cuccaid, a felszerelésed is látható, nem tudod “elzárni” úgy, mint a sátorban. Egy sátrat kevésbé hajlamosak kinyitni az emberek, egy ponyva alól elemelni valamit, ha épp alszik, vagy nincs ott a gazdája, már nagyobb kísértés lehet.

Még fákra sincs feltétlenül szükséged, ha ügyesen kihasználod a bringád adta lehetőségeket.


Mikor igen és mikor ne? Ha egy könnyed, nyári kint alvásra indulsz olyan helyre, ahol minden bizonnyal lesznek fák, nagyjából stabil, száraz időjárással számolhatsz, és beteszel egy szúnyogriasztó sprayt, előnyeit fogod látni a ponyvának, a kis súlynak, és csomagméretnek. Ha viszont hidegbe készülsz, várhatóan kiadós csapadékkal, nos ez már feketébb öv. Inkább csak gyakorlott ponyvásoknak (és megszállottaknak) ajánlom.


Függőágy. Választasz két szimpatikus fát, közédobod a függőágyat, belehuppansz és kész is, igaz? Lényegében igen, de azért van pár trükkje, és szükséged lesz néhány kiegészítőre, hogy komfortos legyen az alvásod.

 • 1 tipp: Polifoam. Tegyél egy polifoamot a függőágyba, ezzel egy kicsit kimerevítve, formát adhatsz neki. Plusz az alulról jövő hideget (elképesztő, hogy milyen kevés szél elég ahhoz, hogy még nyáron is fázzon a hátad) is felfogja. Nem feltétlenül kell, de érdemes kipróbálnod.

 • 2. tipp: Kifeszítés. Bár ahány alvó, annyi pozíció, de mégis figyelj rá, hogy ne legyen túl laza a függőágy, mert ezzel a tested felvesz egy V alakot, ami nem lesz kényelmes egy idő után. Ugyancsak kényelmetlen, ha úgy ki van feszítve a függőágy mint egy deszkalap. A kettő közötti állapotot igyekezz megtalálni!

 • 3. tipp: Lábakat fel! Nem jó, ha a lábaid vannak alul, mert a tehetetlenségből adódóan oda terhelődik minden súly és piszkosul meg tudnak fájdulni a bokáid. Igyekezz úgy feltenni a függőágyat, hogy a lábadnál lévő vége kerüljön magasabbra a fejednél lévőnél.

 • 4. tipp: Keresztben, ne hosszában! Ha hosszában végigfekszel a függőágyban, megint csak a lábaid (sarok és boka) kapják a legnagyobb nyomást. Éppen ezért feküdj keresztben, így tehermentesíted a lábaidat.

A fent leírtak nem kőbe vésett dolgok. Magadnak kell kikísérletezni és megtalálni a kényelmes pozíciót. A jó hír, hogy ezt viszonylag hamar meg fogod találni.


Mindegy, hogy mi van alattad. (forrás: pixabay.com)


A függőágy előnyei:

 • Pihentetőbb alvás. Sokan számolnak be arról, hogy akár kevesebbet aludva is kipihentebben ébrednek reggel. Én magam ezt nem tudom megerősíteni (ehhez még nem aludtam eleget függőágyban), de cáfolni sem fogom. Személyes tapasztalat, hogy egy jól beállított függőágyban lehet kényelmesen, pihentetően aludni.

 • Gyors felszerelés és elpakolás. Két fa, erre van csupán szükséged, egymástól 4-6 m távolságra. Ezt azért elég sok helyen megtalálni. A csomagolásnál csak begyűröd a dolgokat a hozzájuk tartozó zsákba és mehetsz is.

 • Nem kell aggódnod, hogy milyen a talaj. Mindegy, hogy köves, gyökeres, lejt-e vagy sem, sáros vagy homokos, hiszen nem érintkezel vele.

 • Nem hagysz nyomot. Míg a földön aludva gyakran előfordul, hogy sátraddal, matracoddal lelapítod a növényzetet, a függőággyal ezt is elkerülheted. Ha figyelsz rá, hogy hevedereket használj vékony kötelek helyett, a fák törzsében sem teszel kárt.

 • Kevés cucc kevés súly. Egy olcsóbb, egyszemélyes függőágy súlya 0,4 kg körül van. Egy meleg nyári estén, egy vékonyabb hálózsák elég lehet a függőágy mellé. Ha a ponyvát is elhagyod, könnyen 1 kg alatt tarthatod a teljes alvós szetted. És azért az nem semmi! (Ezzel csak a cowboy kemping vetekszik.)


És hátrányai:

 • Nem mindenkinek való. Van aki nem szeret ringatózni és nekik a függőágy (ami persze csak akkor ring, ha mozogsz) rémálom lehet.

 • Mindenkinek idő, míg kitanulja és megszokja. Érdemes az első alkalommal nem kint az erdőben, 130 km megtétele után kísérletezni. Egy életre elmehet tőle a kedved.

 • Nem tudod bárhol használni. Két fán kívül, kreatívan még sok helyre pl.: villanypózna, móló lába, két teherautó közé (azért ezt beszéld meg a sofőrökkel, nehogy meglepetés érjen) felrögzítheted, de valaminek lennie kell. Nem elég az anyaföld.

 • Ha hideg van, sok cucc kell, hogy elég meleg legyen. Az említett alulról jövő hideg miatt. Télen konkrétan egy túratakaró csak arra kell, hogy alulról elég meleged legyen, és még egy hálózsák vagy takaró felűlről. Sok cucc, sok hely.

 • Ha esik, mindenképpen kell egy ponyva. Nagyon cudar időben lehet, hogy a ponyva nem elég, hogy 100%-ban vegvédjen az elemektől.

 • Ha nincs beépített, vagy pluszban rácipzározható bogárháló, tudod mi lesz.


Az ára. Mindenképpen a könnyű, ejtőernyő-selyemből készült modellek között válogass. Sajnos könnyű, profi túra függőágyakból nem túl nagy idehaza a kínálat. Gondban leszel, amikor a hozzá tartozó alsó és felső túratakarót (angolul under és top quilt) vennéd meg (a felső takarót helyettesítheted egy hálózsákkal, de az alsót sajnos nem). Itthon is lehet már quilt-et kapni. Én magamnak varrtam, pehely töltettel. Ha külföldről szerzel be mindent, a végén kb. 400-450 dollárt költesz el. Igaz ebben benne lesz a függőágy, ponyva, az alsó és felső takaró is. Ezért a pénzért a teljes szett súlya 2 - 2,5 kg környékén fog mozogni. Véleményem szerint a függőágyas felállást nem az ára miatt, hanem annak ellenére választják az emberek.


Igen vagy nem? A függőágyban alvás olyan, mint a kapor evés. Vagy szereted vagy ki nem állhatod. Meg kell tanulni benne aludni, és ki kell tapasztalni, hogy a függőágy milyen mértékű kifeszítése, melyik pozíció az, amiben pihentetően tudod végigaludni az éjszakát. Különben egész éjjel izegsz-mozogsz, folyton felébredsz és reggel dagadt bokákkal (és szemekkel) ébredsz. Ilyen szempontból sokkal több rizikót rejt, mint a földön alvás bármely formája. Ha van lehetőséged, mielőtt vennél egyet, próbáld ki egy haverod függőágyát. Ne felejtsd el, hogy más benne egy fél órát szundikálni, mint 7 órát aludni!Természetes és ember építette bivak helyek.

Mindegy, hogy a sátor, a ponyva, vagy a frissen beszerzett függőágy-e a kedvenc alvó alkalmatosságod, netán épp a Hungarian Divide élmezőnyében küzdesz, vannak helyzetek (akár váratlanul is), amikor jobb egy kész bivakhelyen aludni, időt és energiát spórolva ezzel. Bivakolni egy kis fantáziával és leleményességgel szinte bárhol lehet, és ha fedél van a fejed felett, az elemektől sem kell annyira tartanod. Ha bevállalós vagy, próbáld ki a már említett cowboy campinget, annál nem nagyon van vadabb kempingezés! Ha inkább biztosra mennél, válassz egy izgalmas barlangot! Ajánlom a csobánkai Kis-kevélyi- (más néven Mackó) vagy a Nagymaros és Zebegény közötti Remete-barlangot.

Ha túra közben, hirtelen lecsap a rossz idő, behúzódhatsz egy esőbeállóba, buszmegállóba, híd alá vagy autó út alatti beton átfolyóba.


Végezetül. Bikepackingesként törekszünk, hogy a lehető legminimálisabb cuccal a lehető legkomfortosabban túrázzunk. Az alváshoz szükséges felszerelés egy jelentős részét teszi ki az összes motyónknak. Mindez párosul egy limitált táska kapacitással. Szerencsére ma már mindenki igénye (és pénztárcája) szerint válogathat a szuperebbnél szuperebb, pehelykönnyű alvó szettekből. Egy kis leleményességgel, csökkentve a komfortunkat, olcsóbban, házilag is készíthetünk bivak alkalmatosságokat.


Ha erdőben ér készületlenül az éjszaka, néhány karóból és lombosabb ágból viszonylag könnyedén készíthetsz magadnak szükség helyet. Tanulj meg néhány egyszerű, de sokoldalúan használható csomót! Vegyél hegymászó boltban 10m, hármas pruszik zsinórt (kb. 1500 Ft és 50 g a súlya), tedd a táskád mélyére és hagyd ott. Nem fogod észrevenni olyan kicsi, de ha kell, kéznél lesz. Ugyancsak érdemes mindig magadnál tartani egy kis méretű, könnyű zsebkést.

Ezt az erdei haciendát még Bear Grylls is megirigyelné! (forrás: pixabay.com)


A bivakolás “tudománya” egy olyan jolly joker lap, amit bármikor előhúzhatsz a tarsolyodból, ha szükség van rá, és olyankor bizony aranyat ér. Légy elővigyázatos, készülj fel a nem várt helyzetekre is, így bármit hozzon is a kint alvás kalandja, nem fog ki rajtad.


Következő cikkünkben a sátorozás szent grálját emeljük a magasba és járjuk jó alaposan körbe. Tarts velünk akkor is!


Mára ennyi, na, menj szépen tekerni!


Fotó és szöveg: Boros Balázs Mókus
2834 megtekintés

Copyright Bikepacking Hungary - Kalandbringás Sportegyesület 2020
Budapest, Hungary

info@bikepackinghungary.com