5 Peaks 500 Roadbook // Stage 2

Frissítve: 2020. júl 8.

Folytatjuk a második etap bemutatásával, a Pilis hátrahagyva, a Börzsöny lejtői után a Cserhát következik.


Nagy-hideg-hegyi turistaház 103km — Sas-bérci kilátó 180km

A Nagy-Hideg-hegyi turistaház, és a Börzsöny látképe

A 864m magas Nagy-Hideg-hegyről 2km-en keresztül egészen a Magas-Taxi Turistaházig ugyanazon az úton ereszkedik az útvonal, amin felfelé is ment, ezért óvatosan ereszkedjetek. Ígérjük ezután a 2 km után is lesz lehetőségetek a maximumra járatni az adrenalint a Börzsönyben. A turistaháznál balra fordulva egy nem túl hosszú, de annál technikásabb erdészeti út következik, ami rávezet a Hangyásbérci makadámútra. A tavasszal még általunk talán az ország legsimább gravel útjának titulált utat azóta remélhetően nem intézték el a májusi esők. Bármilyen is legyen a helyzet nem árt figyelni, mert némelyik hosszabb lejtőn simán bele lehet szaladni az 50+ -os tempókba, amik után rendszerint sodrós éles kanyarok következnek. A Szén-pataki kulcsosháztól erdei aszfalton folytatódik az út, amiről 1 km után le is tér az útvonal a térképen csak Hadi útként emlegetett, egykoron talán aszfaltozott útra. A közel 10km hosszú “babyhead” gravel szakasz kicsit kijózanítóan hathat az eddig megszokott jó minőségű erdészeti utak után, de egyben felkészít arra, hogy mire lehet majd a Mátrában vagy a Bükkben számítani. 126km után következik Diósjenő, ahol először lesz lehetőség a Börzsönyben megcsappant energiakészletek feltöltésére.


Diósjenőt elhagyva a Cserhát következik számtalan dombjával, és apró kedves falvaival. A murvás erdészeti utakat földes mezőgazdasági, a hosszú elnyújtott emelkedőket, rövid de meredek mászások váltják fel. A bringás szempontból kevésbé felfedezett és népszerű vidék lankái és hangulata az útvonal felfedezése közben elvarázsolt minket. A 5 peaks 500 útvonala egy kicsi, de annál változatosabb részét mutatja be a vidéknek. Hiába csak 3-400m magasak a környező dombok, ennek ellenére 100 km nagyjából 2000 m szintet fognak a résztvevők összeszedni.


Az első nagyobb település Rétság. (137km) Az egykori laktanyavárost az útvonal északról kerüli, ami során kb. 137,5km-nél keresztezi a 2-es számú főutat. A forgalmas kereszteződésen kérünk benneteket, hogy óvatosan haladjatok át.

A bánki tó, ami egy fesztiválnak is helyet ad minden évben

Ezután egy rövid földutas veretés után Bánk következik, ahol először halad el az útvonal egy tó mellett. Az útvonalat próbáltuk úgy megtervezni, hogy minél több tavat érintsen, (augusztusban nem kizárt, hogy jól fog esni egy kis pancsolás) viszont mielőtt nekiállnátok fürdeni mindenképpen tájékozódjatok az esetleges tiltásokról. A tó mellett egy büfé/étterem is található ami szerepl is POI-ként a térképen. Az út egy meredek mászással folytatódik majd 146km megtétele után egy hosszú lejtő vezet Romhányig (150km). Itt érdemes odafigyelni, mivel több mezőgazdasági út vezet párhuzamosan. Ezután Szécsénkén (159km) és Nógrádkövesden (163km) keresztül pihentető aszfaltos szakasz következik egészen 166 km-ig ahol, egy enyhe balossal a 2. etap legszebb burkolatlan szakasza kezdődik. A Szandai várat keletről kerülve külvilágtól elzárt tanyák között haladtok majd, mígnem egy rövid néhol keréknyomos lejtő után Szanda következik (172km).

A cserhát dimbes-dombos tája az egyik kedvenc szakaszunk a túrában

Az autentikus nógrádi település kocsmája a pályajárások során a kedvenc megállóhelyünkké vált. Igaz nem lett belőle checkpoint, ennek ellenére mindenképp javasoljuk egy sör vagy kóla elfogyasztását, hogy megtapasztaljátok a true nógrádi életérzést. Innen már csak kb 7km és 240m szint választ el a 5 peaks 2. csekk és frissítőpontjától. Az 1910-es években bajor mesterek által terevezett Sas-bérci kilátó 2018-ra lett felújítva, ergo nagyon új, és nagyon szép. A kilátó melletti rét zseniális táborhely lehet ha itt tervezed befejezni a 2. napot, de a kilátó tövében megpihenve egy délutáni pihenőhelynek is ideális, ha néhány órára szívesen elbújnál a nap elől.

A Sasbérci-kilátó az leghangulatosabb checkpointja a túrának


Folytatjuk...


Írta: Szamos Márton


363 megtekintés

Copyright Bikepacking Hungary - Kalandbringás Sportegyesület 2020
Budapest, Hungary

info@bikepackinghungary.com