5 Peaks 500 Roadbook // Stage 1

Frissítve: 2020. júl. 8.Az alábbi 5 részes sorozatunkban, szeretnénk még közelebb hozni hozzátok a 5 Peaks 500 túrát és annak útvonalát. Kemény emelkedők, kilátások és vízvételi pontok. Íme az első rész:


Margitsziget (0km) — Nagy-hideg-hegyi turistaház (103km)


A Margitszigetről elindulva észak felé halad az útvonal a budai oldalon található rakparttal párhuzamos kerékpárúton. Szűk 2km megtétele után balra fordulunk a Szépvölgyi útra, ahol megkezdődik az első rövid emelkedő, és a Hármashatár-hegy oldalában haladva, felmászunk egészen a Virágos-nyeregig. Az első gravel szakasz 8km-nél indul, ami a Tök-hegyet megkerülve néhol keskenyebb egynyomosokon vezet át Ürömig. A terepes bemelegítő szakasz után kis forgalmú aszfaltút vezet Pilisborosjenőre (21km), ahol lehetőség van víz és energia utánpótlásra.


A rajt helyszíne: a margitszigeti szökőkút

A kék kerékpár jelzést követve egy gyönyörű gerincút visz a Nagy-Kevély alatti levendulamezők mentén, majd a Csobánka felé vezető országutat keresztezve (25.7km) tovább folytatódik a gravel heaven Pilisszentkereszt (34km) felé. A faluban van bolt, cukrászda, fontos hogy itt mindenki feltankoljon, mert ezután Visegrádig (70km) csak egy helyen, Pilisszentlászón (50km) lehet vízhez jutni.

Pilisszentkeresztet elhagyva észrevétlenül lépünk be a Visegrádi-hegységbe. 35,7km-nél egy odafigyelős útátkelés után, kb. 20km-en keresztül kanyarog az útvonal a Visegrádi-hegység bringások által kimondottan kedvelt erdészeti útjain. 55km megtétele után a zöld kerékpár jelzésen jön az első komolyabb 10km hosszú murvás lejtőzés, ami egészen a Visegrádi várig visz. Itt érdemes gyönyörködni a panorámában, ám előtte érdemes ránézni a Nagymaros - Visegrád közti komp menetrendjére, hogy ne a várakozással teljen az idő. A komp kikötőnél és a városban sok lehetőség van étel, ital beszerzésére is. 


A páratlan panorámával bíró visegrádi vár

A Dunán átkelve a Börzsöny következik, amit hamar meg is tapasztalhatunk egy rövid, de annál keményebb emelkedővel, aminek a végén található kilátópontról vissza lehet nézni, a már hátunk mögött hagyott hegyekre. Újra a kék kerékpárjelzésen haladunk Kóspallag (85km) irányába. Nagyjából 6km kellemes erdei aszfalt után, közúton. Kóspallag után Királyrét (91km) következik, ahonnan mindenképp teli kulacsokkal érdemes nekivágni a soron következő 12km hosszú, 600m szintet emelkedő murvás mászásnak. A 103km-nél található Nagy-hideg-hegyi turistaház egyben az útvonal első ellenörzőpontja is, ahol érdemes a hosszú nap után megállni, és kiállni egy percre a hegytetőre.


Nagy-hideg-hegy és a hátunk mögött hagyott út


Folytatjuk... 


Írta: Szamos Márton

601 megtekintés