top of page

5 Peaks 500 - 2019 - Az első kerékpáros kalandtúra hazánkban

Frissítve: 2020. júl. 8.

A Bikepacking Hungary csapatával idén első ízben rendeztünk Magyarországon kimondottan bikepacking eseményt. Az útvonalat Budapest és Tokaj között, látványos és kihívást jelentő útvonalon vezettünk végig érintve az Északi Középhegység jelentős pontjait. Gravel, és makadám utak, földutak, ösvények és gyönyörű aszfaltos szakaszok várták a 66 indulót.

A 5 Peaks 500 egy olyan többnapos bringás esemény, ahol egy hamisítatlan közösségi élménnyel is gazdagodtak a résztvevők: az 5 csekkpont nemcsak pecsételőhelyként, hanem ételt/italt is biztosító közösségi pontként is működött, és a kiválasztásuknál fontos volt az is, hogy olyan környezetben legyen, ami ideális egy nyugodt bivakos vagy sátras kint alváshoz. A túrán, azon túl, hogy mindenki a kijelölt útvonalon, a csekkpontok érintésével és egy megadott időkereten belül érte el a célt: semmi sem volt kötelező!A 2019-es 5 Peaks 500 túrát a rajton, az öt csekkponton és a célon keresztül szeretnénk bemutatni nektek válogatott és szerkesztett képekkel, és az esemény hivatalos videójával. A megírt és képben is megörökített pillanatok több szervező és résztvevő élményeiből merítkeznek.Rajt – Budapest, Margitsziget (0 km)

2019.08.17: reggel 5.30, a köztéri lámpákat éppen most kapcsolják le, a Parlamentet a Dunáról tükröződő napfelkelte világítja meg. Ritkán látni ilyen nyugodtnak ezt a 2 milliós várost. Alig néhány autó és ember van az utakon. Aztán a szigetre vezető hídon három bringás száguld el.

5.45-kor már legalább 40-en vannak a rajtnál, valaki szerszámot keres, hogy a biztonság kedvéért még egyszer meghúzza a csomagtartója csavarját. A csapat tele izgatott arccal, akik tegnap a Mesterbike-ban tartott előpartyn már együtt söröztek, most mosolyogva üdvözlik egymást. Sokaknak ez lesz az első bikepacking túrája, páran viszont már a bringájukra felpakolva bejárták a fél világot.

Egy rövid eligazítás, néhány buzdító szó és 6.05-kor elindul a mezőny a közel 600 km-es útjára. Pár perccel később még megérkezik valaki: „Elkéstem? “ – kérdezi. Gyors adminisztráció, de már indul Ő is. Így végül 13 különböző országból, 66-an indulnak el a 5 Peaks 500 túrán.