5 Peaks 500 - 2019 - Az első kerékpáros kalandtúra hazánkban

Frissítve: 2020. júl. 8.

A Bikepacking Hungary csapatával idén első ízben rendeztünk Magyarországon kimondottan bikepacking eseményt. Az útvonalat Budapest és Tokaj között, látványos és kihívást jelentő útvonalon vezettünk végig érintve az Északi Középhegység jelentős pontjait. Gravel, és makadám utak, földutak, ösvények és gyönyörű aszfaltos szakaszok várták a 66 indulót.

A 5 Peaks 500 egy olyan többnapos bringás esemény, ahol egy hamisítatlan közösségi élménnyel is gazdagodtak a résztvevők: az 5 csekkpont nemcsak pecsételőhelyként, hanem ételt/italt is biztosító közösségi pontként is működött, és a kiválasztásuknál fontos volt az is, hogy olyan környezetben legyen, ami ideális egy nyugodt bivakos vagy sátras kint alváshoz. A túrán, azon túl, hogy mindenki a kijelölt útvonalon, a csekkpontok érintésével és egy megadott időkereten belül érte el a célt: semmi sem volt kötelező!A 2019-es 5 Peaks 500 túrát a rajton, az öt csekkponton és a célon keresztül szeretnénk bemutatni nektek válogatott és szerkesztett képekkel, és az esemény hivatalos videójával. A megírt és képben is megörökített pillanatok több szervező és résztvevő élményeiből merítkeznek.Rajt – Budapest, Margitsziget (0 km)

2019.08.17: reggel 5.30, a köztéri lámpákat éppen most kapcsolják le, a Parlamentet a Dunáról tükröződő napfelkelte világítja meg. Ritkán látni ilyen nyugodtnak ezt a 2 milliós várost. Alig néhány autó és ember van az utakon. Aztán a szigetre vezető hídon három bringás száguld el.

5.45-kor már legalább 40-en vannak a rajtnál, valaki szerszámot keres, hogy a biztonság kedvéért még egyszer meghúzza a csomagtartója csavarját. A csapat tele izgatott arccal, akik tegnap a Mesterbike-ban tartott előpartyn már együtt söröztek, most mosolyogva üdvözlik egymást. Sokaknak ez lesz az első bikepacking túrája, páran viszont már a bringájukra felpakolva bejárták a fél világot.

Egy rövid eligazítás, néhány buzdító szó és 6.05-kor elindul a mezőny a közel 600 km-es útjára. Pár perccel később még megérkezik valaki: „Elkéstem? “ – kérdezi. Gyors adminisztráció, de már indul Ő is. Így végül 13 különböző országból, 66-an indulnak el a 5 Peaks 500 túrán.


1. Csekkpont – Nagy Hideg hegy (100 km)

A konyhás néni még soha nem találkozott ausztrállal! „A Mark Webber, az is ausztrál nem?“ – kérdezte magyarul. Majd miután kimert egy nagy adag babgulyást és megetette vele a versenyzőt, mielőtt az elindulhatott volna kirohant a konyhából és addig ölelgette és csókolgatta amíg nem szégyellte. Szerencséjére a lelkesedés kölcsönös volt, így kellemes perceket okozott azoknak is, akik a tanúi voltak a jelenetnek.


Magyarországon járunk, Budapesttől 100 km-re, az alpesi hangulatú és csodás panorámájú Nagy-Hideg hegyi turistaházban, a 5 Peaks 500 első csekkpontján. Még az is vált néhány szót a másikkal, még az is vet egy pillantást erre a tájra, aki tényleg csak belapátolja a levest és indul is tovább.

Délután 4 óra van, aki már ideért, biztosan továbbmegy még ma, de a később érkezők már a turistaházban töltik az éjszakát. Vagy a szabadban, a panorámás domboldalon. Érthető, elképesztő látvány erre a Dunai kilátásra ébredni.2. Csekkpont – Sasbérci kilátó (180 km)

Teljesen szétszakadt az indulók sora. Az elsők 180 rázós kilométert, 3500 m szintemelkedést küzdöttek le kora estig. Fáradt, de elhatározott arcokkal találkozunk, hiszen a mezőny elejében inkább verseny folyik: „Fejlámpa bekapcsolva, és tolom tovább ameddig bírom.“ – mondja az egyikőjük.


A gyönyörű, dimbes dombos Cserhátban járunk, erdő közepén, hegy tetején, madárcsicsergésben a festői Sasbérci kilátónál. A résztvevőket előre elkészített nyársakkal várják a szervezők, amit a tűz fölött mindenki magának grillezve tud elkészíteni. Hangulatos hely ez a „semmi közepén“, tökéletesen alkalmas arra, hogy egy nyári éjszakát a természetben töltsünk.

Kora hajnalban ezért ébrednek ennyien ezen a pár 100 négyzetméteres réten, többek között Martinával, aki az egyik éjjeli érkező volt és alig néhány óra alvás után, az első nőként indul tovább a második csekkpontról.
3. Csekkpont – Galyatető (270 km)

A Galyatető, a Mátra egyik felhőkarcolója Magyarország 3. legmagasabb pontja, a 5 Peaks 500 legmagasabb csúcsa, 964 m magasan fekszik. Komoly hegyi szakasz, egy közel 15 km-es, mászás előzi meg, ami komoly megpróbáltatást jelent a csomagokkal felpakolt, 15-20 kg-os szerelvényekkel induló túrázóknak. A leggyorsabbak már a második reggel, a csekkpont nyitásakor itt vannak Galyatetőn, de a mezőny nagy része csak a 3. nap éri el a csúcsot.Az első 270 km nehézségét mutatja, hogy ekkorra a 66 indulóból már csak 60-an vannak úton. Ez volt a túra legnehezebb része lélektani szempontból, hiszen a fáradtság kombinálva a technikás hegyi szakaszokkal együtt kopogtatott a versenyzők akaraterejének képzeletbeli ajtaján: „Kell ez neked? Tényleg be akarod fejezni?“


4. Csekkpont – Bánkút (353 km)

Este 11 óra van. A Bükki Nemzeti Park bánkúti turistaházában vagyunk. A csekkpontőr már aludni készülődik a szobájában, mikor halk kopogással felébresztik. Két induló jóval a csekkpont aznapi zárása után, éjjel érkezik meg.

Matej és Sam nem ismerik egymást korábbról, Csehországból, illetve Ausztráliából érkeztek hazánkba, és a Bükkben kezdtek el együtt tekerni valamikor sötétedéskor. Úgy beszélgetnek a kis étterem éjszakai fényeiben, mintha legalább 10 éve barátok lennének. Nagyszerű srácok, ahogy a turistaházat üzemeltető személyzet is. A konyhát álmából felrázó szakács szemrebbenés nélkül tálal ki a srácoknak egy-egy adag forró gombalevest, majd miután kiderül, hogy éjszaka még bringázni terveznek, kapnak 2-2 sonkás-sajtos szendvicset is útravalónak. Ahogy kigurulnak a turistaházból, a lámpáik fénye lassan eltűnik az erdő fái közt.


5. Csekkpont – Regéci vár (510 km)

A 4-es csekkpont után egy hosszú aszfaltos szakasz következik. Másfajta megpróbáltatás ez, mint az korábbiak. Első ránézésre könnyebbnek tűnik, de itt is van a kihívás: órákon át kell a nyeregben maradni a 30-35 fokos melegben, és várni, hogy egyszer a messzeségben megjelenjenek a Zemplén dombjai. Nagyon távolról már látni egy várat, aztán még egyet. Na az lesz az utolsó ellenőrzőpont!


Az 5. csekkpont az 1300 körül épült Regéci vár. Az azóta eltelt ~700 év alatt nem lett könnyebb megostromolni a hegytetőn álló kőrengeteget. Nehéz, sziklás terepen jutottak fel ide az indulók, de minden küzdelmet megért a kilátás, ami fent fogadja őket.

„A GPS még 3 km-t mutatott, pedig már szinte itt volt előttem a vár! Hogy a francba lehet ez ilyen magasan? Nekem ez nem jön ki, biztos tervezési hiba, vagy a térképpel van valami! Valahol azonban gondoltam, hogy ezt nem kerüljük el - meredek mászás lesz. Nagyon megszenvedtem, de megérte!“ – mondta az egyik induló.


Cél – Tokaj (575 km)

Levegőbe csapva, extázisban érkezik meg az első helyezett a 3. nap reggelén, a második helyezettet alig 5 perccel megelőzve. Nincs se díj, se külön ünneplés Almond Edgar Chrismorie mégis nagyon boldog, hogy mindenki előtt sikerült begurulnia: „Én ezért jöttem, ezért indultam el!“ – mondja.


Estére már 8-an vannak a célban. Felszabadult hangulat: sör, bor, pörkölt, ez az esti menü, a sztorik pedig csak úgy röpködnek az eddig egymás számára ismeretlen emberek között. Hasonlóan telik a többi Tokaji este is a Tiszavirág Kempingben. Többen 2 éjszakát is eltöltenek a világhírű borairól ismert városban, és többször vissza is jönnek a befutókhoz, hogy üdvözöljék és meghallgassák őket. Végül a 6. nap reggelén dobozos sörökkel a mezzsebben érkezik meg az utolsó csapat.


Számtalan zseniális figura színesítette az eseményt, akikre hosszú időn keresztül jó lesz visszagondolni: volt aki, egy papírfecnire írt manuális „GPS-el“ teljesítette a túrát, egy induló, aki végig a bringáján cipelt egy felfújható csónakot és az utolsó kilométereken be is vetette azt, a legidősebb induló, aki a túra után levezetésként még hazabiciklizett Bécsbe.


Örülünk, és hálásak vagyunk, hogy a túra jellegéből és hangulatából kifolyólag egy kis szeletet mindenkiből megismerhettünk.

A Bikepacking Hungary első saját szervezésű eseményén 66 indulóból 55-en értek célba. Sikeresen teljesítették az 575 km-es távot és a közel 8800 m szintemelkedést. A finisherek listáját itt találjátok: link


Az eseményt nem tudtuk volna megrendezni a támogatóink nélkül! A támogatásáért köszönet a Bikefun Hungary-nek a Mesterbikenak, a Ride’n’Supply-nak, az 575-nek és a BlindhChicnek!


Ha te is felfedeznéd Magyarország természeti szépségeit, kövesd a Bikepacking Hungaryt a weboldalunkon, Facebookon-on és Instagrammon. 2020-ban további eseményekkel készülünk nektek.


Budapest, 2019.10.16


A cikket írta: Coates Ádám https://www.instagram.com/coatesadamd & Gangel Marcell https://www.instagram.com/marcell_gangel


Fotó és szerkesztés: Domaniczky Tivadar https://www.instagram.com/tivadardomaniczky/ Fotó: Apjok Róbert https://www.instagram.com/rob.mentalmap/

Videó: Szabó Bence https://vimeo.com/benceszab


468 megtekintés